Ύμνοι των τούρκων για τον Μπουτάρη: «Αποκαλύπτει το οθωμανικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης»

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 - 16:01

Ύμνοι των τούρκων για τον Μπουτάρη: «Αποκαλύπτει το οθωμανικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης»

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον αμετανόητο εθνομηδενιστή Μπουτάρη, ο οποίος προφανώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα ακούγεται το όνομά του, έστω και με αρνητική χροιά. Να «αποκαλύψει περισσότερο την οθωμανική της κληρονομιά» ετοιμάζεται η … Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής «Daily Sabah» που αναδημοσιεύει δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας ετοιμάζεται να αποκαλύψει περισσότερη την οθωμανική της κληρονομιά -συμπεριλαμβανομένων τζαμιών και λουτρών- σχεδιάζοντας και λειτουργία μουσείου ισλαμικής  τέχνης, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης» αναφέρει το δημοσίευμα, συνεχίζοντας: «Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο 75χρονος δήμαρχος της πόλης, δήλωσε πως : "Δεν μπορεί να χτιστεί το μέλλον χωρίς να γνωρίζουμε το παρελθόν μας. Για αυτό κάνουμε ορατή ξανά το κομμάτι αυτό της ιστορίας της πόλης μας" (Σημ. Οθωμανική περίοδο). Ιστορία που ήταν κρυμμένη, επειδή οι Έλληνες δεν είναι καλά ενημερωμένοι».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα,  ο Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε από υπουργείο Πολιτισμού ν’ αναλάβει ο δήμος τη διαχείριση πέντε οθωμανικών κτιρίων, προκειμένου να αποκατασταθούν και να ανοίξουν για το κοινό ως … τουριστικοί ατραξιόν στην πόλη. Μεταξύ αυτών το Αλατζά Ιμαρέτ, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως σκοπεύει να λειτουργήσει μόνιμη έκθεση ισλαμικής τέχνης στην πόλη, προκειμένου να διασώσει τα οθωμανικά ίχνη στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

«Πάντα λέω ότι είμαστε αδέλφια με τους Τούρκους, έχουμε την ίδια ιστορία και την ίδια κουλτούρα. Πολεμήσαμε πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά αυτό πρέπει να το αφήσουμε πίσω» φέρεται να δήλωσε.

Όπως αναφέρει η Daily Sabah: «Η Βόρεια Ελλάδα είναι πλούσια σε … τουρκική κληρονομιά. Ωστόσο, αρκετές τοπικές αρχές έχουν παραμελήσει να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν πολλούς από αυτούς τους θησαυρούς», ενώ σημειώνει την άρνηση των ελληνικών Αρχών να δώσουν άδεια στην  Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ), να επισκευάσει μνημεία που χρονολογούνται από την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Ενημερωτικά, ο οργανισμός ΤΙΚΑ αποτελεί το μακρύ χέρι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε δεκάδες χώρες όπου η Τουρκία επιθυμεί να διατηρεί σημαντική οικονομική, πολιτιστική και πολιτική επιρροή, επιχειρώντας  σε βάθος χρόνου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των λαών της περιοχής και να εμπεδώσει στις τοπικές κοινωνίες την κεντρική ιδέα ότι όλοι αποτελούν μέρος μιας κοινής Οθωμανικής κληρονομιάς, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο από πλευράς επιρροής και οικονομικής πολιτικής και πολιτιστικής ισχύς θα έχει η Άγκυρα.

Ο ανεκδιήγητος αυτός τύπος, που υποστηρίζει, δίχως να αισχύνεται, ότι είμαστε «αδέλφια με τους Τούρκους»(!) και ότι «έχουμε την ίδια ιστορία και την ίδια κουλτούρα»(!!) φροντίζει να στρώνει το χαλί προκειμένου να πατήσουν τα πόδια τους πάνω σ’ αυτό η τουρκική επεκτατικότητα που επιζητεί την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο δήμαρχος-όνειδος της Θεσσαλονίκης  δεν μπορεί να έχει κανένα δικαιολογητικό για την αντεθνική στάση του. Ούτε τα προβλήματα αλκοολισμού που είχε στο παρελθόν ούτε το προχωρημένο της ηλικίας του μπορούν να αποτελέσουν ελαφρυντικό για την συνεχιζόμενη προσβολή της Εθνικής Μνήμης. Ο θλιβερός αυτός τύπος, που είναι εναντίον των Στρατιωτικών και Μαθητικών Παρελάσεων, αλλά υπέρ της φιέστας του «gay pride», έχει καταγράψει με τα πλέον μελανά χρώματα το όνομά του στο πάνθεον της Ιστορίας, ταγμένος στο πλευρό του ανθελληνισμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ