“Τελεσίγραφο” Τράμπ προς ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 - 09:33

“Τελεσίγραφο” Τράμπ προς ΝΑΤΟ

Το τελεσίγραφο του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ παρεδόθη την Τετάρτη στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis προς τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Jens Stoltenberg. Το τελεσίγραφο ήταν λιτό και περιείχε τα εξής: Τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώσουν ότι τους αναλογούν, αλλιώς οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να δεσμεύονται για την Συμμαχία.

Ο Mattis κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τον Stoltenberg απεύθυνε το ακόλουθο μήνυμα προς τα 27 άλλα κράτη-μέλη της Συμμαχίας: «Το ΝΑΤΟ προέκυψε από μια ιστορική και στρατηγική αναγκαιότητα. Το ΝΑΤΟ σήμερα θα πρέπει να εξελιχθεί εκτός πλαισίου αυτής της ιστορικής αναγκαιότητας, η οποία πλέον δεν υφίσταται. Όλοι κατανοούμε ότι η Συμμαχία πρέπει να μετατραπεί για να εξακολουθήσουν οι ΗΠΑ να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους. Εάν τα κράτη-μέλη θέλουν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να δεσμεύονται για την Συμμαχία, τότε θα πρέπει όλοι να υποστηρίξουν οικονομικά την κοινή άμυνα».

H μετάφραση της διπλωματικής γλώσσας που χρησιμοποίησε ο Mattis έχει ως εξής: Εσείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβετε τις οικονομικές και στρατιωτικές ευθύνες για την άμυνα σας, καθ’ όσον ο Τραμπ έχει απερίφραστα δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ είναι μια απαρχαιωμένη (obsolete) Συμμαχία. Ουσιαστικά ο υπουργός Άμυνας Mattis είπε προς τον Stoltenberg ότι το ΝΑΤΟ είναι ένα οικονομικό βαρίδι για τις ΗΠΑ και η περαιτέρω ύπαρξη του εξαρτάται καθαρά από την οικονομική και στρατιωτική συνεισφορά των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών - μελών του.

Εφόσον τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας αποδεχθούν το τελεσίγραφο Τραμπ, τότε θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στα δημοσιονομικά και στους ετήσιους προϋπολογισμούς τους, αφού έως τώρα την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ κατά 70% είχαν αναλάβει οι ΗΠΑ. Εάν τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη απορρίψουν το τελεσίγραφο Τραμπ, τότε οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να ελαχιστοποιήσουν την συμμετοχή τους σε στρατιωτικό προσωπικό, στο δίκτυο πληροφοριών και στους εξοπλισμούς της Συμμαχίας.

Είναι κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ διολισθαίνει προς την διάλυση, όπως εξ ίσου σαφές είναι ότι από εδώ και στο εξής δεν θα μπορεί πλέον να αναλαμβάνει αποστολές εκτός των συνόρων του, αποστολές οι οποίες ουδόλως είχαν σχέση με τα συμφέροντα και τον αμυντικό προσανατολισμό της Συμμαχίας, αλλά εξυπηρετούσαν τα σχέδια του διεθνούς Σιωνισμού και της Παγκοσμιοποίησης.

Γ. Λιναρδής