Θεσσαλονίκη.... ώρα “ΜΕΤΡΟ”

Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012 - 23:36

Θεσσαλονίκη.... ώρα “ΜΕΤΡΟ”

Στην Θεσσαλονίκη πλέον λέμε έρχεται το ‘’ΜΕΤΡΟ’’, όπως παλαιότερα λέγαμε έρχεται το τραίνο, όταν το ακούγαμε να σφυρίζει. Το τραίνο όμως ερχόταν, ενώ το μετρό ούτε φαίνεται ούτε ακούγεται. Βαρεθήκαμε τις δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις του έργου. Κάποια άλλα έργα πριν χρόνια κατασκευάστηκαν σε συντομότερο χρόνο παρότι σκάφτηκαν με τον κασμά. Εμείς θα στιγματίσουμε όμως άλλο γεγονός με το οποίο δεν ασχολείται κανείς και αποσιωπείται σα να μην υφίσταται. Την οικονομική καταστροφή των παρακείμενων των έργων επαγγελματιών που μέσα στην κρίση και τόσα χρόνια παρατάσεων προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια ανοιχτές τις επιχειρήσεις και τα μαγαζάκια τους.

Το 35% των καταστημάτων που βρίσκονται στον άξονα κατασκευής του μετρό (κυρίως Μοναστηρίου, Εγνατία, Δελφών) έχουν κλείσει, ενώ τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, αφού η πρόσβαση είναι προβληματική. Για να λυθεί το πρόβλημα αφενός θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες και αφετέρου να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.
Ας ακούσουν επιτέλους οι αρμόδιοι και κάποιους σοβαρούς ανθρώπους και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και των αδιεξόδων στα οποία έχουν εμπλακεί οι επαγγελματίες χωρίς καμία δική τους ευθύνη.

Κάποιες από τις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί είναι οι παρακάτω:

  1. Πλήρης απαλλαγή των παραπάνω επαγγελματιών από την καταβολή δημοτικών τελών
  2. Θέσπιση ειδικών χαμηλών φορολογικών συντελεστών για τη φορολόγηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, για όσο διάστημα καθυστερεί το έργο.
  3. Υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς για τις ασφαλιστικές εισφορές των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
  4. Εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων για την καταβολή τόσο των φορολογικών όσο και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  5. Βελτίωση των συνθηκών διέλευσης στους χώρους γύρω από τα εργοτάξια με πρώτες προτεραιότητες την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό, την ασφάλεια και το φωτισμό.
  6. Αστυνόμευση των χώρων των εργοταξίων, που ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες γίνονται θύλακες παραβατικότητας.

 

Χρυσή Αυγή Περιφερειακή Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας