Συνελήφθησαν δύο πάνοπλοι τούρκοι στρατιωτικοί εντός της Ελληνικής Επικράτειας - Προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός ο Καμμένος!

Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018 - 17:21

Τη σύλληψη δύο τούρκου στρατιωτικών, με οπλισμό, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, οι τούρκοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε περιοχή του Δ’ Σώματος Στρατού, στα σύνορα, στην περιοχή του Πέπλου.

Μάλιστα, το inkomotini.news κάνει λόγο για «ανταλλαγή πυροβολισμών» κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, στρατιωτικές πήγες και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την σύλληψη, αλλά υποβαθμίζουν το περιστατικό επισημαίνοντας ότι είναι… χαμηλής έντασης, διαψεύδοντας παράλληλα ότι υπήρξαν πυροβολισμοί.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το inevros.gr σε νεότερο δημοσίευμά του μιλά και για δεύτερη σύλληψη Τούρκου στρατιωτικού, στην ίδια περιοχή, μετά από λίγη ώρα. Βάσει των ίδιων πληροφοριών οι στρατιωτικοί επέβαιναν σε βάρκα. Και αυτές οι πληροφορίες, όμως είναι ανεπιβεβαίωτες.

Σε λίγη ώρα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι για την πρέπουσα κράτηση του τούρκου στρατιωτικού, ώστε να διερευνηθούν τα πρέποντα.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (20.34): Με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού έκανε γνωστά όλα όσα συνέβησαν το πρωί με τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που βρέθηκαν εντός ελληνικού εδάφους.

Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΣ υπογραμμίζει, επίσης, πως οι δύο στρατιωτικοί παραδόθηκαν στην Τουρκία.

Αναλυτικά: «Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00, στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Συνταγματάρχης (ΤΘ) Μιχαήλ Ψαρομιχαλάκης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ».