Στα όρια της φτώχειας φέρνει τις συντάξεις η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015 - 21:27

Στα όρια της φτώχειας φέρνει τις συντάξεις η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αυτή, η οποία ψευδώς προεκλογικά είχε κάνει σημαία της το «καμία μείωση στις συντάξεις», καθώς και την επαναφορά της 13ης σύνταξης, δείχνει τώρα τις αληθινές της προθέσεις.

Την ισοπέδωση της βασικής σύνταξης του ΙΚΑ στα επίπεδα του ορίου της φτώχειας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την ομάδα των πιστωτών. Η πρόταση για το νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο προβλέπει ότι η βασική σύνταξη θα κυμαίνεται στα 432 ευρώ, «ψαλιδισμένη» κατά 10% από το όριο των 486 ευρώ (μικτά) που είναι σήμερα.

Το σχέδιο «συντάξεις φτώχειας» θα περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων για το ασφαλιστικό, το οποίο θα κατατεθεί προς διαβούλευση και ψήφιση μέχρι τον Οκτώβριο, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Νωρίτερα, εντός του Αυγούστου, θα νομοθετηθούν οι ρυθμίσεις για τη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για τις οποίες η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στους εκπροσώπους των δανειστών την πρότασή της, η οποία προβλέπει αυξήσεις ορίων ηλικίας άμεσα, από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

«Χέρι-χέρι», λοιπόν, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές, θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση για τους συνταξιούχους με ποσά, τα οποία επί της ουσίας θα είναι επιδόματα επαιτείας και όχι συντάξεις που θα τις δικαιούνται για τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Το Μνημόνιο, συν τοις άλλοις, κατάφερε να καταργήσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, κατορθώνοντας να τις τοποθετήσει μέσα στο ίδιο πλαίσιο αντεθνικής και αντιλαϊκής συμπεριφοράς. Η κατακρεούργηση των συντάξεων είναι μια από τις πτυχές αυτής της σύγκλισης των συστημικών πολιτικών φορέων του «συνταγματικού τόξου», καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος ταύτισης με τις επιθυμίες και τις εντολές των εταίρων και των δανειστών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ