Σοβαρή στρατιωτική εμπλοκή Συρίας - Ισραήλ: Πήγαν να βοηθήσουν τους τζιχαντιστές και βρέθηκαν με... ένα λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 - 09:33

Σοβαρή στρατιωτική εμπλοκή Συρίας - Ισραήλ: Πήγαν να βοηθήσουν τους τζιχαντιστές και βρέθηκαν με... ένα λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος

H κατάσταση στην Συρία επιδεινώνεται εξ αιτίας επίθεσης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εναντίον θέσεων του συριακού στρατού στην περιοχή της Παλμύρας. Η αεροπορική επίθεση των Ισραηλιτών έγινε για να βοηθηθούν οι μισθοφόροι τζιχαντιστές των Σιωνιστών, θύλακας των οποίων είχε περικυκλωθεί και σφυροκοπούνταν από τις δυνάμεις του Άσαντ. Ο συριακός στρατός απάντησε στην ισραηλινή πρόκληση με εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων και σύμφωνα με πληροφορίες κατερρίφθη ένα ισραηλινό μαχητικό.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πρωί της Παρασκευής τέσσερα ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Συρίας και βομβάρδισαν θέσεις του κυβερνητικού στρατού στην Αλ  Μπρέιγ κοντά στην Παλμύρα. Σύμφωνα με την Δαμασκό η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε για την υπεράσπιση των ισλαμοσυμμοριτών, θύλακας των οποίων είχε περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του Άσαντ. Το Ισραήλ με ανακοίνωση του παραδέχεται τα της επίθεσης, χωρίς να διευκρινίζει την κατάρριψη ενός μαχητικού του. Κατά την συνήθη πρακτική του το Τελ Αβίβ δικαιολόγησε την πράξη του ως επίθεση κατά μιας στρατιωτικής φάλαγγας η οποία κατευθυνόταν προς τον Λίβανο με όπλα για τους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Η Ρωσία και το Ιράν αξιολογούν την ισραηλινή επίθεση ως σοβαρή πρόκληση, το απόγευμα της Παρασκευής η Μόσχα κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν. Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταστήσει στην Συρία τα αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-300 και S-400, σε περίπτωση ενεργοποίησης αυτών των συστημάτων κανένα ισραηλινό μαχητικό δεν θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρριψη του. Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα χρησιμοποίησε κατά των τεσσάρων ισραηλινών μαχητικών το σύστημα S-200  το οποίο δύσκολα εγκλωβίζει τα F-16 των Ισραηλινών.

Η Συρία παραμένει στο στόχαστρο των Σιωνιστών, οι οποίοι βλέπουν τα σχέδια τους για την Μέση Ανατολή να κατακρημνίζονται μαζί με τους ισλαμοσυμμορίτες. Οι όποιες σποραδικές πλέον επιθέσεις του Ισραήλ για την σωτηρία των μισθοφόρων του ουδόλως μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Η συμμαχία Ρωσίας-Συρίας-Ιράν-Χεζμπολάχ είναι πολύ ισχυρή για να ανατραπεί από τα ιουδαϊκά στρατιωτικά παίγνια.