Σφοδρές μάχες συριακού στρατού και τζιχαντιστών του ISIS για τον έλεγχο της ερήμου Μπαντίγια

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017 - 08:32

Σφοδρές μάχες συριακού στρατού και τζιχαντιστών του ISIS για τον έλεγχο της ερήμου Μπαντίγια

Οι τζιχαντιστές προσπαθούν να εμποδίσουν την προέλαση των κυβερνητικών στρατευμάτων - Πέντε επιθέσεις βομβιστών καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα

Δεκάδες άνδρες των δυνάμεων του συριακού στρατού και τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε μάχες στην κεντρική Συρία, καθώς το ISIS προσπαθεί να εμποδίσει την προέλαση των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας ο συριακός στρατός διεξάγει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εδώ και μήνες σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο της τεράστιας περιοχής της ερήμου στο κεντρικό τμήμα της Συρίας προς τα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία. Έχει αποσπάσει μεγάλα τμήματα της περιοχής αυτής από το ISIS στην κεντρική επαρχία Χομς, αλλά οι τζιχαντιστές εξαπολύουν αντεπιθέσεις στον τομέα.

Το ισλαμικό κράτος προχώρησε σε τουλάχιστον πέντε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που οδηγούσαν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά ενώ ναρκοθέτησε τη γραμμή του μετώπου. Τουλάχιστον 39 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλα 25 τραυματίστηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.   

Οι κυβερνητικές δυνάμεις «έχουν απλωθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου και τώρα το ISIS εντείνει τις αντεπιθέσεις του», εξήγησε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Σύμφωνα με τον ίδιο 31 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στις μάχες με τις δυνάμεις του καθεστώτος και εξαιτίας των επιδρομών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε σήμερα ότι έγιναν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ISIS, περιλαμβανομένης μιας που είχε στόχο μια αποθήκη πυρομαχικών, στην επαρχία Χομς.

Η λεγόμενη Μπαντίγια είναι μια αχανής έρημος που καταλαμβάνει 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από το 2015 το μεγαλύτερο μέρος αυτής περιοχής ελεγχόταν από το ισλαμικό κράτος, όμως ο συριακός στρατός άρχισε τον Μάιο μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να τη θέσει ξανά υπό τον έλεγχο του.

Χάρτης εδαφών