Συνέλαβαν τον αδερφό του «εγκέφαλου» της επίθεσης στην Αγ. Πετρούπολη - Κρατούσε χειροβομβίδα! Εξουδετέρωσαν άλλους δύο τρομοκράτες - ΒΙΝΤΕΟ

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 - 19:17

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) συνέλαβε τον αδερφό του φερόμενου ως ενορχηστρωτή της τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στις 3 Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Η FSB ανακοίνωσε ότι ο Ακράμ Αζίμοφ, αδερφός του Αμπρόρ Αζίμοφ, είχε βοηθήσει στη μεταφορά χρημάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία της τρομοκρατικής επίθεσης και στην οργάνωση της επικοινωνίας με "διεθνείς τρομοκράτες".

Όταν συνελήφθη στην περιοχή της Νέας Μόσχας, είχε επάνω του μια χειροβομβίδα, όπως ανακοίνωσε η επίσημη εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας Σβετλάνα Πετρένκο.

Η ίδια προσέθεσε ότι η ανάκριση συνεχίζεται, προσδιορίζεται ο ρόλος που διαδραμάτισε στην εγκληματική αυτή ενέργεια και αξιοποιούνται διάφορα στοιχεία που είναι σημαντικά για την έρευνα, ενώ αυτή τη στιγμή εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή 10 άτομα. Ο αδελφός του Αμπρόρ Αζίμοφ συνελήφθη στις 17 Απριλίου στην περιοχή Αντιντσοφσκι στα περίχωρα της Μόσχας. Ενώπιον του δικαστηρίου είχε παραδεχθεί ότι συμμετείχε έμμεσα στην τρομοκρατική επίθεση και πως εκτελούσε εντολές.

Ωστόσο η FSB θεωρεί με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ότι ο Αμπρόρ Αζίμοφ ήταν ο άνθρωπος που προετοίμασε και καθοδήγησε τον βομβιστή αυτοκτονίας Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ να προβεί στην τρομοκρατική επίθεση της 3ης Απριλίου στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Νεκροί επίδοξοι τρομοκράτες που σχεδίαζαν νέο αιματοκύλισμα

Δύο άτομα τα οποία κατάγονται από χώρα της Κεντρικής Ασίας και επρόκειτο να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην επικράτεια της Ρωσίας, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής με άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

Οι δύο πολίτες εντοπίσθηκαν σε εξοχικό της περιοχής Βλαντίμιρ που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Δημοσίων σχέσεων της FSB «οι άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας στην προσπάθειά τους να τους συλλάβουν δέχθηκαν σθεναρή ένοπλη αντίσταση, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της συμπλοκής που επακολούθησε, οι δυο πολίτες γεννηθέντες το 1991 και 1987, να σκοτωθούν».¨

Όπως ανακοίνωσε η FSB, κανένας από τους άνδρες της δεν τραυματίσθηκε, ενώ οι δύο τρομοκράτες, οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με στελέχη διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων που ήταν αρμόδια για την στρατολόγηση νέων μελών, έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ και ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην επικράτεια της Ρωσίας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι στο οίκημα που διέμεναν οι δύο τρομοκράτες, βρέθηκαν εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ένα αυτόματο καλάσνικοφ ΑΚ-47 ένα πιστόλι Μακάροφ και πολεμοφόδια.

Διαβάστε επίσης: Με άρωμα ισλαμικής τρομοκρατίας οι εκρήξεις στο μετρό της Αγ. Πετρούπολης: «Οι βόμβες είχαν καρφιά» μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ - Τουλάχιστον 10 νεκροί