Πληθαίνουν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012 - 16:32

Πληθαίνουν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Πενηντάχρονος επιχειρηματίας στη Νίκαια κρεμιέται από το παράθυρο του σπιτιού του και με σημείωμα λέει ότι δεν αντέχει άλλο τα οικονομικά προβλήματα. Στην Κρήτη, 47χρονος αγρότης αυτοπυροβολείται με την καραμπίνα του λόγω χρεών. Λίγο καιρό πρίν γνωστός διαφημιστής, επικεφαλής της εταιρείας Vitamin, πηδάει από το παράθυρο του γραφείου του καθώς δεν αντέχει την οικονομική καταστροφή που έχει πάθει. Στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, σε μικρό χρονικό διάστημα τρείς ιδιοκτήτες μαγαζιών αυτοκτονούν πνιγμένοι στα χρέη και την ανασφάλεια που τους "δημιουργεί" η οικονομική κρίση. Είναι μερικά από τα καθημερινά πλέον περιστατικά αυτοκτονιών που καταγράφονται στην Ελλάδα της φτώχειας, της αγωνίας για το μέλλον, του πανικού για την αδυναμία πληρωμής του ενοικίου, του δανείου, των φόρων, του σχολείου του παιδιού.

Που όμως τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης “θάβουν” κανονικά για να μην  προκαλέσουν λέει ανησυχία στο κοινό τους. Πριν λίγο καιρό για  παράδειγμα μας έλεγαν ότι αυτοκτόνησαν δύο ακόμα νέοι άνθρωποι στο Ζωγράφου. Ένας 35χρονος με οικονομικά προβλήματα που έκοψαν το επίδομα στην παραπληγική γυναίκα του και ένας φοιτητής που πήδηξε από το μπαλκόνι. Τηλεφώνησαν λοιπόν περίοικοι σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό και τι τους είπαν; “Ξέρετε, λόγω της ευαισθησίας του θέματος δεν μεταδίδουμε αυτοκτονιες….” Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά για μια χώρα που αργοπεθαίνει. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις αυτοκτονίες, ενώ πλέον έχουν αυξηθεί δραματικά και τα περιστατικά χρόνιας κατάθλιψης και η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών.

Το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτόχειρες, το 2008 έφτασαν τους 366 και το 2009 ο αριθμός ανέβηκε στους 391. Από τότε ξεκινά και ο Γολγοθάς του Μνημονίου και της εθνικής κατάθλιψης. Εκτιμάται ότι το 2010, όταν ξεκίνησαν ουσιαστικά οι δραματικές αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων, αυτοκτόνησαν γύρω στους 500 Ελληνες. Γενικά, το διάστημα 2000-2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας ήταν συνολικά 3.661, δηλαδή μέχρι το 2010 ξεπέρασαν τις 4.000 με τα περιστατικά να παραμένουν σταθερά στα 350-400 ανά έτος, μέχρι πρόπερσι. Χάθηκε δηλαδή μια κωμόπολη από ανθρώπους που οι ίδιοι έβαλαν τέρμα στη ζωή τους.

Ασφαλώς δεν είναι μόνο οικονομικά τα αίτια, όμως, η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των αυτόχειρων μετά την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, δείχνει ότι πλέον μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, για το 2012 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση 40% των αυτοκτονιών και μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του έτους είχαν αυτοκτονήσει 150 άτομα. Δηλαδή σε όλο το έτος οι αυτοκτονίες μπορεί να αγγίξουν τις 700! Η Κρήτη βρίσκεται σε θλιβερή πρωτιά στην Ελλάδα, καθώς καταγράφονται συνεχώς αυτοκτονίες. Μόνο στο Ηράκλειο μέσα σε 1,5 χρόνο πάνω από 20 ευυπόληπτοι πολίτες προχώρησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Βασική αιτία των αυτοκτονιών είναι τα χρέη, η αδυναμία να τα βγάλουν πέρα άνθρωποι που τις περισσότερες φορές είχαν μια οικονομική επιφάνεια και φυσικά τα κυκλώματα τοκογλύφων,  επίσημα οι τράπεζες, ανεπίσημα η μαφία που εκμεταλλεύεται την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα σημειώματα των αυτόχειρων ( Δ.Κωστούλας- Σύνταγμα) περιγράφονται οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι τράπεζες και τα τοκογλυφικά κυκλώματα. Δυστυχώς, κάθε φορά που ανακοινώνεται κι ένα νέο μέτρο, κάθε φορά που κόβεται το εισόδημα ή που πρέπει να πληρωθεί μια εισφορά η κατάθλιψη βαράει κόκκινο. Καθώς δεν υπάρχει διέξοδος, καθώς η χώρα βουλιάζει όλο και περισσότερο στην κρίση η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη. Η '''αυτοκτονία''' είναι η πράξη κατά την οποία ένα άτομο εσκεμμένα δίνει τέλος στην ζωή του. Το άτομο αυτό μετά τον θάνατό του αποκαλείται αυτόχειρας.

Αρκετά άτομα με αυτοκτονικές τάσεις λαμβάνουν μέρος σε προσπάθειες αυτοκτονίας, οι οποίες όμως δεν έχουν ως κατάληξη τον θάνατο. Αυτές οι προσπάθειες αποκαλούνται '''απόπειρες αυτοκτονίας'''. Άτομα τα οποία έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας στο παρελθόν είναι κατά 20% πιθανότερο να διαπράξουν μία επιτυχή αυτοκτονία αργότερα, σε σχέση με όσους δεν έχουν ξανακάνει απόπειρα. Δεν υπάρχει ένας καθολικά αποδεκτός παράγοντας, ο οποίας προκαλεί την πράξη της αυτοκτονίας. Παρόλα αυτά, ένα κύριο χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι αυτόχειρες είναι η (κατάθλιψη).Δεν είναι όμως ασυνήθιστο ορισμένα άτομα να οδηγούνται στην αυτοκτονία λόγω πιέσεων από το κοινωνικό ή το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζουν αλλά και πολύ περισσότερο απο Οικονομικούς λόγους στην Ελλάδα του σήμερα.

Η χριστιανική διδασκαλία θεωρεί την αυτοκτονία ως ένα από τα μεγαλύτερα αμαρτήματα, η δε Ορθόδοξη Εκκλησία στηριζόμενη στην Αγία Γραφή και στην Ιερά Παράδοση θεωρεί την αυτοκτονία ως έγκλημα εναντίον της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής. Εμείς στην Χρυσή Αυγή, πιστεύοντας στην έννοια  του Έθνους και κατ' επέκταση στην Εθνική Συνείδηση, δίνουμε την μάχη για αφύπνιση σε ιδεώδη που ξεφεύγουν απο τα στενά όρια του υλισμού, που δημιούργησε το καπιταλιστικό σύστημα και έφερε σε δεινή κατάσταση την Ελληνική οικόγενεια.

Η Χρυσή Αυγή, χωρίς να παραβλέπει την πραγματικότητα, προσπαθεί μέσα  απο δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα με όσα μέσα διαθέτει, να βοηθήσει έστω και ελάχιστα στην επιβίωση Ελληνικών οικογενειών, σε μια καθημερινότητα που ομολογουμένως φαντάζει Γολγοθάς. Το πολιτικό σύστημα της χώρας, που δημιούργησε αυτήν την κατάσταση πολέμου σε καιρό ειρήνης με χιλιάδες θύματα, ετοιμάζεται να πάει για βουτιές έχοντας ολοκληρώσει τον νέο κύκλο μέτρων  11,7 δισ. ευρώ που θα εξοντώσει ακόμα περισσότερο οικονομικά την Ελληνική Οικογένεια.

Χρήστος Αθανασάκος

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής