Παραλύει την Ε.Ε. η άνοδος των Εθνικιστικών και Πατριωτικών κομμάτων στις ευρωεκλογές

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 - 14:24

Παραλύει την Ε.Ε. η άνοδος των Εθνικιστικών και Πατριωτικών κομμάτων στις ευρωεκλογές

Πανικό στο σύστημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι προκαλεί η νέα έκθεση του European Council on Foreign Relations (ECFC), σύμφωνα με την οποία εάν τα λαϊκιστικά, εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εξασφαλίσουν πάνω από το 33% των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου θα διαμορφώσουν μια σημαντική μειοψηφία που είναι ικανή να μπλοκάρει την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση της επόμενης Κομισιόν.

Αν και έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα μπορεί να συνασπιστούν ώστε να μπλοκάρουν την εκλογή από τα συστημικά κόμματα του διαδόχου του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Επίσης, θα έχουν την δυνατότητα να εκλέξουν 4 έως 6 Αντιπροέδρους και να διορίζουν τους προέδρους του ενός τρίτου των Επιτροπών της Ευρωβουλής.

Δεν αποκλείεται να συνεργαστούν για να προωθήσουν την δική τους ατζέντα: από την κατάργηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έως και το μπλοκάρισμα των σχεδίων για το εξωτερικό εμπόριο και την ενίσχυση αντιμεταναστευτικών πολιτικών. Επίσης, τα κόμματα αυτά θα μπορούν να βάζουν φρένο στην ενεργοποίηση του «Άρθρου 7» κατά κρατών μελών που παραβιάζουν τις αρχές της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως παρότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ψήφισαν μαζικώς κατά της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία του Βίκτωρος Όρμπαν, η οποία κατηγορείται για παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε τι θα συμβεί με την ενίσχυση των Εθνικιστικών και Πατριωτικών κομμάτων σ’ όλη την Ευρώπη, καθώς η ΕΕ της πολυπολιτισμικότητας και της «πολιτικής ορθότητας» θα παραλύσει σε βαθμό κατάρρευσης. Από Ελληνικής πλευράς, κάθε ψήφος Έλληνα Εθνικιστή και Πατριώτη στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (και) στις ευρωεκλογές θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ