Πάνω από τους 6 στους 10 εργαζόμενους δεν περιμένουν αύξηση μισθού

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 - 08:31

Παρά την συνεχιζόμενη κυβερνητική προπαγάνδα για την καλυτέρευση των εργασιακών σχέσεων, δυσοίωνες προβλέψεις για το εργασιακό τους μέλλον και τις επαγγελματικές τους προοπτικές εκφράζουν 6 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Τα στοιχεία της περιοδικής έρευνας που διενεργεί το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σχετικά με τους Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας αποτυπώνουν εκ νέου την παγίωση κλίματος απαισιοδοξίας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα «μηδενικές προσδοκίες» για την αύξηση των αποδοχών τους, μαζικό αίσθημα ανασφάλειας για την διατήρηση της δουλειάς τους και ποιοτική υποβάθμιση των όρων εργασίας.

Ειδικότερα προκύπτει ότι:

- Περισσότεροι από 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους, επιβεβαιώνοντας ότι η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων τους αφήνει ουσιαστικά «ανέπαφους».

- Το 71% των μερικώς απασχολουμένων δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της Χώρας τους επόμενους μήνες, καταδεικνύοντας ότι οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Έλλειμμα αισιοδοξίας εντοπίζεται στο 56% του συνόλου των εργαζομένων.

- Μόλις το 58% των εργαζομένων εκφράζει βεβαιότητα αναφορικά με την διατήρηση της δουλειάς του για το επόμενο εξάμηνο, πιστοποιώντας την κατίσχυση της επισφάλειας, ενώ περίπου τρεις στους 10 υποστηρίζουν ότι ο εργοδότης τους δεν σέβεται εργασιακά δικαιώματα –με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 40% για τους μερικώς απασχολουμένους-, αποτυπώνοντας έτσι την επέκταση της αυθαιρεσίας ή/και της παραβατικότητας.

Πίσω από τις (ψεύτικες) λέξεις της κυβερνητικής προπαγάνδας κρύβεται όχι μόνο ο Αλέξης (Τσίπρας), αλλά και η αγωνία που σε καθημερινή βάση βιώνουν αναρίθμητοι συμπατριώτες μας στην υπόδουλη Ελλάδα των Μνημονίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ