Όταν το Heavy Metal οδηγεί στον “ρατσισμό”!

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 - 07:34

Όταν το Heavy Metal οδηγεί στον “ρατσισμό”!

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε παλαιότερα στον πολύ καλό ιστότοπο «Κόκκινος Ουρανός». Έχει τίτλο “Προσοχή! Θωρ, μουσική heavy metal και στολές Βίκινγκς, είναι όλα «ρατσιστικά» γιατί «στενοχωρούν τις μειονότητες»…”

Το παραθέτουμε εξ’ ολοκλήρου, προσθέτοντας την δική μας άποψη πιο κάτω: “Καθώς η νέα θρησκεία της Δύσης, ο «αντιρατσισμός» εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, το ιερατείο εκδίδει νέους κανόνες με τους οποίους ενημερώνει το πειθήνιο κοπάδι να γνωρίζει τι περιέχει ο ανανεωμένος κατάλογος αμαρτημάτων «ρατσισμού», διότι όλο και κάτι νέο προστίθεται. Τα νέα αμαρτήματα που προστίθενται είναι τα εξής: Θωρ, heavy metal μουσική και στολές Βίκινγκς…

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Leeds Beckett, ο Θωρ, η μουσική heavy metal και οι στολές Βίκινγκς είναι όλα ρατσιστικά επειδή ενισχύουν την καταπίεση προς τις «εθνικές μειονότητες». Παρά το γεγονός ότι οι «προοδευτικοί» στην Δύση πέρασαν τον καιρό τους τον τελευταίο μήνα κάνοντας μαθήματα για το ότι να ντύνεται κάποιος με «έθνικ» αποκριάτικα κοστούμια για το Halloween αντιπροσωπεύει μια μισητή πράξη «πολιτιστικής εκμετάλλευσης», τώρα μαθαίνουμε ότι το να εμφανίζεται κάποιος ντυμένος ως μια στερεοτυπικά λευκή πολιτιστική εικόνα εκφράζει επίσης «φυλετική αναισθησία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Karl Spracklen, «η εμμονή στο folkmetal με πολεμιστές και πολιτιστική καθαρότητα, που εμφανίζεται μέσα από τις ιστορίες των Βίκινγκς και το ντύσιμο ως Βίκινγκς στη σκηνή, μειώνει και την ταυτότητα και την αίσθηση του ανήκειν σε μια πολυπολιτισμική, κοσμοπολίτικη κοινωνία. Δείχνουν στους λευκούς άνδρες πώς να είναι λευκοί άνδρες και δείχνουν την θέση που έχουν οι γυναίκες και οι εθνοτικές μειονότητες στην ευρωπαϊκή κοινωνία». Ανακεφαλαιώνοντας: Το να ντύνομαι ως εθνοτικό στερεότυπο = ρατσιστικό. Το να ντύνομαι ως λευκό στερεότυπο = ρατσιστικό.

Ο ηθοποιός Chris Hemsworth μπορεί επίσης τώρα να χάσει τη δουλειά του, δεδομένου ότι όλες οι απεικονίσεις του Thor έχουν επίσης χαρακτηριστεί επίσημα ως «ρατσιστικές» από τον καθηγητή Spracklen. «Οι μπάντες στην έρευνα όλες προσπαθούν να ταυτιστούν με κάποια φημισμένη λαϊκή κουλτούρα που υπήρχε πριν από τη σύγχρονη εποχή - μια κουλτούρα καθαρών λευκών ανθρώπων.

Σε ορισμένες μπάντες, υπάρχει σαφώς ρατσιστικός σκοπός με την υιοθέτηση σφυριών του Thor, στυλ Βίκινγκς και ηρωικούς παγανιστικούς μύθους», δήλωσε ο Spracklen. Σύμφωνα με τον αξιότιμο καθηγητή, το folk metal είναι επίσης μια τοξική έκφραση λευκού προνομίου που, «διατηρεί μια παλιομοδίτικη δομή της εξουσίας, όπου ο λευκός, αρσενικός Ευρωπαίος είναι ανώτερος.» «Η folk metal λειτουργεί ως άνετος χώρος αναψυχής για εκείνους που έχουν χάσει την εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες: ο λευκός Ευρωπαίος, οι άνδρες της εργατικής τάξης που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στα προνόμιά τους από τις γυναίκες, την παγκοσμιοποίηση, την μετανάστευση και την μετανεωτερικότητα. Πιστεύω ότι παραμένει στον πυρήνα της ιδέας του heavy metal μια μορφή διασκέδασης που κάνει τον ανδρισμό και τη λευκότητα τον κανόνα».

Έτσι με άλλα λόγια, ο «ανδρισμός» και το να είσαι λευκός είναι κακό. Βασικά, κάθε σύμβολο ή αναπαράσταση που αντιπροσωπεύει τον λευκό πολιτισμό, είτε βασίζονται στην ιστορική πραγματικότητα είτε σε μυθολογικές παραδόσεις είναι «ρατσιστικό» και καταπιέζει τις εθνικές μειονότητες”. Από το παραπάνω κείμενο φαίνεται ότι η ανοησία της «πολιτικής ορθότητας» έχει τόσο διευρυμένο ύφος και ήθος ώστε να βρίσκει «ψήγματα ρατσισμού» ακόμη και σε επίπεδα όπου κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί. Κάποιος συμπλεγματικός «αντιρατσιστής» από ξένο Πανεπιστήμιο έκρινε ότι το Heavy Metal και ο Θωρ της Σκανδιναβικής Μυθολογίας αποτελούν επικίνδυνα πρότυπα για την Νεολαία και στενοχωρούν τις μειονότητες.

Αυτές οι απόψεις, βεβαίως, δεν είναι πρωτότυπες, ούτε έχουν ακουστεί μόνο στο εξωτερικό. Πριν από 20 χρόνια ο καθηγητής της Παντείου Ιωάννης Λουκάς, σε τοποθέτησή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Αυτά και άλλα» που παρουσίαζε η… Φωτεινή Πιπιλή, υποστήριξε ότι «ο Ναζισμός και το Heavy Metal συνδέονται στενά μεταξύ τους, αφού και τα δύο εξυψώνουν την σωματική δύναμη» και γι’ αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό του καθηγητή, θα πρέπει να καταδικαστούν από κοινού! Η ίδια η Πιπιλή έναν χρόνο νωρίτερα περίπου είχε εκδώσει κάτι σαν… ένταλμα σύλληψης για όλους τους χεβυμεταλλάδες, λόγω των παραφρόνων «σατανιστών» δολοφόνων της Παλλήνης που είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο με τις αποτρόπαιες πράξεις τους τότε.

Ομολογώ ότι ως μόνιμος οπαδός της Heavy Metal μουσικής, διασκέδασα τόσο με την βαθυστόχαστη «ανάλυση» του καθηγητή Spracklen. Και το έκανα αυτό γνωρίζοντας ότι εν μέρει έχουν κάποιο «δίκιο». Όντως, δεν θα διάλεγα ποτέ έναν ήχο μουσικής, με ένα στιχουργικό περιεχόμενο και μια περιρρέουσα αισθητική ατμόσφαιρα, τα οποία θα υμνούσαν την ανανδρία, την προδοσία, την αρνησιπατρία, την ομοφυλοφιλία, την «ειρήνη» που παραπέμπει στην αποδοχή της σκλαβιάς.

Όσο για το ότι οι μειονότητες δεν ακούνε Heavy Metal, τι να κάνουμε; Ούτε εμείς ακούμε αυτά που ακούνε οι μειονότητες (ραπ, χιπ χοπ, ρέγκε, σόουλ κ.τ.λ.), αλλά δεν στενοχωριόμαστε με την ύπαρξη της μουσικής τους. Μας αρκεί να μην χρειάζεται να ακούμε αυτά τα ηχητικά σκουπίδια…

ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ