Οπλικά συστήματα των ΗΠΑ: Η κατάρρευση του μύθου

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 - 08:31

Το πρόγραμμα F-35 stealth, το ακριβότερο πρόγραμμα παραγωγής μαχητικού στην βιομηχανική ιστορία των ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχει κάποια τεχνικά ψεγάδια. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την ανιχνευσιμότητα του ή μη από τα προηγμένα ρωσικά ραντάρ δείχνουν ότι το οπλικό αυτό σύστημα δεν είναι και τόσο αλώβητο, όσο είχε αρχικά προβλεφτεί. Ακόμη και αν το F-35 δεν δύναται να εντοπιστεί από ραντάρ θα μπορούσε κάλλιστα, σύμφωνα με τις απόψεις ειδημόνων, να ανιχνευτεί από δορυφορικά συστήματα εξ αιτίας των αναταράξεων που προκαλεί στην ατμόσφαιρα κατά την πτήση του και με αυτό τον τρόπο να εντοπιστεί και τα αντίστοιχα δεδομένα να διοχετευτούν σε επίγεια πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Σύμφωνα με το έγκυρο αμυντικό περιοδικό «Aviation Week», το μαχητικό 5ης γενιάς F-35 της Lockheed Martin  δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο «αόρατο», όσο θα ήλπιζαν τουλάχιστον οι κατασκευαστές του, για τα προηγμένα ρωσικά και κινεζικά ραντάρ. Οι αναλυτές του περιοδικού επισημαίνουν ότι το stealth F-35  δεν είναι σε θέση να αποφύγει τα ρωσικά ραντάρ και ήδη παρουσιάζονται όλων των ειδών τεχνικές ελλείψεις στα πρώτα μαχητικά που έχουν παραδοθεί στην αμερικανική, ιαπωνική και ολλανδική πολεμική αεροπορία. Έκθεση μάλιστα του αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρει ότι το F-35 είναι «ευαίσθητο στην ανίχνευση από ραντάρ που λειτουργούν στην VHF ζώνη του φάσματος».

Η έκθεση τονίζει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξοπλιστεί με «ένα υπερευαίσθητο σύστημα ραντάρ το οποίο έχει την δυνατότητα να εντοπίζει μικρούς στόχους αφού αυτοί έχουν ανιχνευτεί πρώτα από VHF ραντάρ». Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι το F-35 «μπορεί να είναι  ως επί το πλείστον αόρατο δημιουργώντας παρεμβολές μόνο στην ζώνη Χ του φάσματος». Είναι προφανές ότι η μη ανιχνευσιμότητα του F-35 δεν είναι και τόσο αποτελεσματική για τα σύγχρονα ραντάρ της Ρωσίας και Κίνας.

Σε πρόσφατες εκθέσεις ειδημόνων αναφέρεται ότι το F-35 ανιχνεύεται πιθανόν από τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά συστήματα S-300 PMU2 Favorit, σίγουρα εντοπίζεται από το ραντάρ των S-400, κάτι που ερμηνεύει τον μακρύ κατάλογο πελατών για αυτό το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα. Σε γενικές γραμμές η δήθεν «χαμηλή παρατηρησιμότητα» αυτού του αμερικανικού μαχητικού ήταν μια καλή προπαγάνδα που αναμφίβολα ωφέλησε τις πωλήσεις σε νατοϊκές χώρες, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορεί να επιβιώσει έναντι των σύγχρονων ρωσικών ραντάρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν το γνωρίζει και αυτός είναι ο λόγος που με περισσή ψυχραιμία αντιμετωπίζει  τις απειλές της Ουάσιγκτον για ακύρωση του προγράμματος F-35 με την Τουρκία. Στις συνομιλίες που είχε προ ημερών στην Μόσχα με τον Πούτιν, πέραν της εσπευσμένης παράδοσης των S-400 στην Τουρκία, συζητήθηκε και η αγορά του ρωσικού μαχητικού 5ης  γενιάς Su-57. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ρώσου προέδρου: «Η συνεργασία μας στον στρατιωτικο-τεχνικό τομέα ενισχύεται. Αυτή η συνεργασία αφορά πρώτα απ’ όλα την ολοκλήρωση της σύμβασης για την προμήθεια των S-400, αλλά υπάρχουν και άλλα ελπιδοφόρα έργα στην ημερήσια διάταξη που σχετίζονται με την προσφορά σύγχρονων ρωσικών στρατιωτικών προϊόντων στην Τουρκία».

Η αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει αποτελεσματικό προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως π.χ. το F-35 το οποίο δεν ανταποκρίνεται απολύτως στα stealth χαρακτηριστικά για τα οποία επί σειρά ετών διαφημιζόταν. Ένα άλλο παράδειγμα της ανικανότητας του στρατιωτικού σχεδιασμού των ΗΠΑ είναι το stealth πολεμικό πλοίο Zumwalt DDG-1000. Το πλοίο αυτό κοστίζει 4 δισ. δολάρια, ουσιαστικά όμως προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες με μια κλασσική πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι «μη ανιχνεύσιμο».

Η έλλειψη στρατιωτικών ικανοτήτων των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης, εκτός και αν θεωρούμε στρατιωτικά ανδραγαθήματα τους βομβαρδισμούς αμάχων στην Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη και στο τέλος του περασμένου αιώνα στην Γιουγκοσλαβία, αποτελεί απλώς ένα σύμπτωμα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι βαθύτερο: Τις τελευταίες δεκαετίες οι ΗΠΑ λεηλατούνται από την σιωνιστική ελίτ που εξουσιάζει το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας, χωρίς αυτή η ελίτ να ενδιαφέρεται για τις πραγματικές αμυντικές και οικονομικές ανάγκες του αμερικανικού λαού, νομίζοντας ότι η ηγεμονία της μετά την διάλυση του σοβιετικού μπλοκ θα είναι αιώνια. Όμως πλέον είναι ορατά τα σημάδια της οπισθοχώρησης της σιωνιστικής ολιγαρχίας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, το σιωνιστικό βαθύ κράτος των ΗΠΑ δυσκολεύεται να βρει διέξοδο από την τρέχουσα κρίση. Σε αυτό το πλέγμα η παρακμή του σιωνιστικού ιμπεριαλισμού είναι μια διαδικασία που βρίσκει την έκφραση της και στην στρατιωτικο-τεχνολογική ανικανότητα.

Γ. Λιναρδής