Ολοένα και περισσότερο σε χώρα γερόντων μετατρέπεται η Ελλάδα

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 - 11:37

Ολοένα και περισσότερο σε χώρα γερόντων μετατρέπεται η Ελλάδα

Άλλη μια απόδειξη του ότι το δημογραφικό αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα του Έθνους μας βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς στην φετινή έκθεση που παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αναδεικνύεται το μεγάλο ζήτημα του δημογραφικού, καθώς διαχρονικά σημειώνεται μείωση των γεννήσεων (κατά 36.000 το 2017) και αύξηση του γηραιότερου πληθυσμού (άνω των 65 ετών).

Μοιραία, το 2017 το 21,9% του πληθυσμού ανήκει στην τρίτη ηλικία, ενώ εκτιμάται ότι το ίδιο ποσοστό έως το 2050 θα εκτιναχτεί στο 36,5%, συμπιέζοντας δυσανάλογα το δημόσιο σύστημα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται δε, ότι με βάση εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υπάρξει για την Χώρα μας σημαντική επιδείνωση του δείκτη εξάρτησης ως το 2050, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 91%.

Η δημογραφική κρίση που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι στην Χώρα μας παρατηρείται υψηλό προσδόκιμο ζωής (81,5 έτη, όταν ο μέσος όρος για τις χώρες της ΕΕ είναι τα 81 έτη). Και παρότι βάσει των παραπάνω, καταγράφεται αυξανόμενη ανάγκη για φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη, κάτι που συνεπάγεται και αυξημένη ανάγκη για δημόσια χρηματοδότηση σε δαπάνες υγείας και φαρμακευτική κάλυψη, οι δείκτες δείχνουν μια κατηφορική πορεία.

Είναι ενδεικτικό ότι η δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε κατά 38,2% την περίοδο 2010-2017 (5,1% του ΑΕΠ). Η «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί είχε ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, την μετατόπιση των δαπανών για την υγεία στον ιδιωτικό τομέα, όπου η ιδιωτική χρηματοδότηση έφτασε στο 39% το 2016 (όταν στις χώρες του Νότου το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε την ίδια χρονιά το 28%). Στο δισεπίλυτο αυτό πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Το Ελληνικό Έθνος οδηγείται προς την εξαφάνιση και αντί οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι να κάνουν ουσιαστικές προσπάθειες αναζωογόνησης του Λαού μας, κάποιοι απ’ αυτούς προτείνουν ως… λύση την «ελληνοποίηση» των λαθρομεταναστών που έρχονται παράνομα στην Χώρα μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ