Οι τελευταίοι 2.000 αμερικανοί στρατιώτες αποσύρονται από την Βόρεια Συρία

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 - 21:17

Με εντολή του προέδρου Τραμπ 2.000 αμερικανοί στρατιώτες αποσύρονται άμεσα από την βόρεια Συρία, όπου είχαν αναπτυχθεί με το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, στην πραγματικότητα για να παρέχουν βοήθεια στους τελευταίους συμμάχους που διέθεταν στην Συρία, στους Κούρδους της οργάνωσης PYD, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνουν σε μια περιοχή ίσου μεγέθους με την Κροατία.

Η δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου έχει ως εξής: «Τα αμερικανικά στρατεύματα επιστρέφουν στην πατρίδα καθώς αρχίζει η επόμενη φάση αυτής της εκστρατείας με τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους όποτε αυτό είναι απαραίτητο». Την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ακολούθησε η δήλωση του Πενταγώνου που αναφέρει ότι «ο συνασπισμός των ΗΠΑ (εννοεί την συμμαχία με τους Κούρδους) απελευθέρωσε την περιοχή που κατείχε το ISIS, αλλά η εκστρατεία κατά αυτού δεν τελείωσε. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να νικήσουμε τους τρομοκράτες όπου και αν επιχειρούν»

Η ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων μπορεί να σηματοδοτήσει το πράσινο φως στην Άγκυρα για να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών περιοχών στην βόρεια Συρία απ’ όπου θα αποχωρήσουν οι αμερικανοί στρατιώτες, ως επί το πλείστον των ειδικών δυνάμεων. Όμως από την άλλη, ελλείψει της κάλυψης των αμερικανικών δυνάμεων το PYD είναι πιθανό να επιδιώξει να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με την Δαμασκό (είχαν υπάρξει το τελευταίο διάστημα επαφές με τον Άσαντ), αποκαθιστώντας τον έλεγχο της περιοχής στην νόμιμη συριακή κυβέρνηση.

Σημειώνουμε ότι στις 18 Δεκεμβρίου σε ανάρτηση μας με τίτλο «Η Τουρκία ή οι Κούρδοι έχουν μεγαλύτερη γεωπολιτική αξία για τις ΗΠΑ» είχαμε τονίσει ότι «οι Κούρδοι ήταν και παραμένουν ένας σημαντικός παράγοντας για κάθε στρατηγική εκτίμηση των υποθέσεων της Μέσης Ανατολής, εξακολουθούν όμως να απογοητεύονται από την ιστορία η οποία δεν ψιθυρίζει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις σε αυτό τον κατατρεγμένο λαό». Είχαμε δε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «οι Κούρδοι της Μέσης Ανατολής κυρίως λόγω των ενδο-φυλετικών τους διαμαχών έχουν τα δυο πόδια σε δυο βάρκες, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Αν καταφέρουν να παραμερίσουν αυτές τις διαμάχες και να επιλέξουν με ποια βάρκα θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς ένα κουρδικό κράτος, τότε πιθανόν να καταφέρουν  να εξαργυρώσουν την γεωπολιτική τους βαρύτητα στην Μέση Ανατολή».

Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή που κατείχαν οι αμερικανικές δυνάμεις μαζί με τους Κούρδους στην βορειοανατολική Συρία  ανήκει στις πλέον πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διατηρώντας αυτή την κυριαρχία οι ΗΠΑ στόχευαν να δυσκολέψουν ή και να αποκλείσουν την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης από τον συμμοριτοπόλεμο Συρίας και να συνεχίσουν την αποσταθεροποίηση έως ότου επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους.

Προφανώς και η εντολή του Τραμπ για απόσυρση δείχνει μια αλλαγή πολιτικής, δείχνει το ναυάγιο αυτών των σχεδιασμών, σχεδιασμοί για τους οποίους ευθύνονται οι προκάτοχοι του. Το κύριο όργανο της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή παραμένει πλέον το εκστρατευτικό σώμα στο βόρειο Ιράκ, το οποίο αποτελείται από 5.000 άνδρες με πυροβολικό ικανό να καλύψει τις βορειοανατολικές κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Πάντως η ανακοίνωση της απόσυρσης δεν είναι προάγγελος μείωσης των εντάσεων στην Μέση Ανατολή, καθώς η διαμάχη Ισραήλ-Ιράν θα εντατικοποιηθεί, ενώ ο περιφερειακός ταραξίας Τουρκία πιθανόν να θελήσει να εκμεταλλευτεί την απόσυρση των Αμερικανών, αν και έχει συμφωνήσει πρόσφατα στην Αστάνα με την Ρωσία και το Ιράν για την εδαφική ακεραιότητα και εθνική κυριαρχία της Συρίας.

Γ. Λιναρδής