Οι μέρες των ατιμώρητων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην Συρία έχουν παρέλθει

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 - 09:44

Οι μέρες των ατιμώρητων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην Συρία έχουν παρέλθει

Πριν από λίγες ώρες η ισραηλινή αεροπορία με F-16 βομβάρδισε ιρανικούς στόχους στο έδαφος της Συρίας, με πρόσχημα ότι ιρανικό drone είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν, τα οποία ως γνωστόν παρανόμως κατέχει το σιωνιστικό Τελ Αβίβ. Η Συρία αποκρίθηκε με μαζικά πυρά των αντιαεροπορικών της με αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός F-16, το οποίο κατέπεσε σε ισραηλινό έδαφος. Οι δυο πιλότοι διασώθηκαν με τα αλεξίπτωτα τους, ο εις εξ αυτών έχει τραυματιστεί βαριά.

Προφανώς το Ισραήλ έχοντας την υποστήριξη της Ουάσιγκτον θέλει να εντείνει την σύγκρουση με το Ιράν με το πρόσχημα ότι η σιιτική Τεχεράνη προκαλεί αστάθεια στην Μέση Ανατολή. Αν και το Τελ Αβίβ μετά τους βομβαρδισμούς και την κατάρριψη ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση, εν τούτοις γνωστοποίησε προς όλες τις πλευρές την στρατιωτική του ετοιμότητα για όλα τα πιθανά πολεμικά σενάρια στην περιοχή.

Το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να επιδιώξει μια αντιπαράθεση με το Ιράν, το οποίο δεν είναι μόνο σύμμαχος του Άσαντ αλλά επηρεάζει και την σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Η Τεχεράνη μετά το επεισόδιο με το drone και την κατάρριψη του ισραηλινού F-16 ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της (Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης) βρίσκονται επί συριακού εδάφους κατόπιν πρόσκλησης της νόμιμης κυβέρνησης του Άσαντ και ότι οι ημέρες που η ισραηλινή αεροπορία δρούσε ανενόχλητη στον συριακό εναέριο χώρο έχουν παρέλθει και ότι από τούδε και στο εξής η αντίδραση των συριακών και ιρανικών δυνάμεων σε προκλήσεις του Ισραήλ θα είναι ανηλεής.

Η Ρωσία, η οποία κλήθηκε από το Ισραήλ να αποκλιμακώσει την κατάσταση, κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και απόλυτο σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των άλλων χωρών της περιοχής, τονίζοντας ταυτόχρονα με έμφαση ότι τυχόν απειλές για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Συρία θα είναι απαράδεκτες.

Η συριακή διαμάχη το τελευταίο διάστημα έχει γίνει και πάλι εκρηκτική. Στο Αφρίν στην βόρεια Συρία οι Κούρδοι αγωνίζονται εναντίον της τουρκικής επιδρομής, έχοντας επιτυχίες όπως καταρρίψεις τουρκικών ελικοπτέρων και καταστροφή αρμάτων μάχης, ενώ έχουν τραυματιστεί και σκοτωθεί πολλοί Τούρκοι στρατιώτες. Από την άλλη πλευρά των συνόρων στην νότια Συρία είναι βέβαιο ότι  οι τριβές και οι προκλήσεις μεταξύ Ιρανών πολιτοφυλάκων και Ισραήλ θα προκαλέσουν στο άμεσο μέλλον συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων, εξ άλλου ο ρητορικός πόλεμος Συρίας, Ιράν, Χεζμπολάχ από την μία πλευρά και Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας από την άλλη ήδη έχει ξεκινήσει. Είναι γνωστό ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής του Ιράν, όπως πρόδηλη είναι η ταύτιση των συμφερόντων Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ στην Μέση Ανατολή. Είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα το Ισραήλ, καθώς αισθάνεται εγκλωβισμένο στρατηγικά, να προβεί σε κάποιου είδους προληπτική δράση εναντίον του Ιράν. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα ήταν καταστροφικό για το Ισραήλ, καθώς το Ιράν είναι ικανό να ανταποδώσει στα ίσα και μαζικά.

Το Ισραήλ, ένα κράτος που οφείλει την υπόσταση του σε καταπατημένα παλαιστινιακά εδάφη, παρ’ όλο που κατέχει παρανόμως πυρηνικά και χημικά όπλα και έχει αδιαφιλονίκητη στρατιωτική και τεχνολογική ικανότητα, συρρικνώνεται ως περιφερειακή δύναμη και οι σιωνιστικές-ηγεμονικές τάσεις του τίθενται στο περιθώριο. Καλό θα ήταν να αποφύγει στρατιωτικές «παρεξηγήσεις» με το Ιράν, παραμένοντας σιωπηλό στην αφάνεια. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για το Ισραήλ.

Γ. Λιναρδής