Οι βαλίτσες κυβερνούν αυτόν τον τόπο

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018 - 18:58

Άρθρο από την εφημερίδα "Εμπρός"

Μην πιστέψετε την «ψευτοκάθαρση», θα χαθεί μαζί με το «ψευτορωμαίικο» 

Η απάντηση στο ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» δόθηκε και πάλι με την αποκάλυψη ενός ακόμα σκανδάλου που αφορά τα έργα του Μετρό στην Αττική την περίοδο 2003- 2007: «Χρυσές» μίζες που αγγίζουν τα 370.000 ευρώ, από την Deutsche Bahn απευθείας στις τσέπες των ελληνικών κομμάτων με την αγαπημένη τους μέθοδο: τις βαλίτσες.

Η Γερμανική δικαιοσύνη έχει στα χέρια της τις πρώτες καταθέσεις των εμπλεκόμενων και όπως αποκάλυψε μεγαλοστέλεχος της εταιρείας, τα έργα τιμολογούνταν απευθείας με ένα καπέλο 5% εως 7% προκειμένου να δίδονται μίζες σε πολιτικά κόμματα. Ένα από τα έργα αφορά το Μετρό του Ελληνικού.

Οι μίζες δίνονταν από την εταιρεία Deutsche Bahn International, η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρίες Thales, Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό. Μάλιστα για τον χρηματισμό των πολιτικών προσώπων αρχικά είχε ανοιχτεί λογαριασμός σε τράπεζα το 2002 ενώ μετά από λίγους μήνες έκλεισε και η διακίνηση του μαύρου χρήματος γινόταν χέρι με χέρι.

Μετά από τη διαβίβαση των στοιχείων από τις γερμανικές αρχές, η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ.

Πού την πάνε την βαλίτσα;

Από την Siemens μέχρι την Deutsche Bahn, από το (ακοστολόγητο) πάρτι των Olympic Games έως τα υποβρύχια, η μεταπολίτευση όζει σκανδάλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι βαλίτσες εξουσιάζουν στην πραγματικότητα αυτόν τον τόπο. Εξαγοράζουν ψήφους, συνειδήσεις, τηλεοπτικό χρόνο, εφημερίδες…

Μόλις την Τετάρτη, 19 ολόκληρα χρόνια μετά το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, κρίθηκαν αθώοι από τη δικαιοσύνη οι 36 κατηγορούμενοι, επιχειρηματίες και χρηματιστές, για την υπόθεση με τις «φούσκες», την τεχνητή διόγκωση μετοχών και την κατάρρευσή τους που ακολούθησε, οδηγώντας στην απόγνωση δεκάδες μικροεπενδυτές που είδαν τις οικονομίες τους να εξαφανίζονται.

Ακόμα ένα σκάνδαλο της μεταπολίτευσης παραμένει ατιμώρητο και την πολιτική ευθύνη δεν την ανέλαβε ποτέ κανένας. Ούτε εκείνα τα στελέχη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δημοσίως παρότρυναν τους Έλληνες να αγοράσουν μετοχές.

Πριν δύο εβδομάδες είχαμε την ομολογία του πρώην υπευθύνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ: Ο μάρτυρας, με καθυστέρηση 10 ετών, επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του πάλαι ποτέ «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Τσουκάτου ότι το 1.000.000 γερμανικά μάρκα, το οποίο τον έφερε στην θέση του κατηγορουμένου, πήγε στα ταμεία του κόμματος.

Βαλίτσες από την Siemens, βαλίτσες από την Novartis, βαλίτσες από την Deutsche Bahn και η λίστα συνεχίζεται… Πού την πάνε την βαλίτσα;

Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα παρακολουθήσουμε στα τηλεπαράθυρα, τα νέα επεισόδια της επιθεώρησης «Κάθαρση». Θα είναι σαν το «ψευτορωμαίικο» που περιέγραψε ο Κοσμάς ο Αιτωλός... Μην την πιστέψετε την «ψευτοκάθαρση», θα χαθεί σύντομα, σαν όλες τις προηγούμενες.

Για να υπάρξει αληθινή πολιτική κάθαρση, πρέπει πρώτα να υπάρξει ένα αληθινό Εθνικό Κράτος και να γκρεμιστεί συθέμελα το «ψευτορωμαίικο». 

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ