Εντυπωσιάζει ο νέος υπέρ - υπερηχητικός (10 mach) πύραυλος της Ρωσίας

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 - 10:28

Εντυπωσιάζει ο νέος υπέρ - υπερηχητικός (10 mach) πύραυλος της Ρωσίας

Ο νέος υπερ-υπερηχητικός (hypersonic) πύραυλος αέρος-επιφάνειας με την κωδική ονομασία Kh-47M2 Kinzhal (στα ρωσικά σημαίνει στιλέτο) αναπτύσσει ταχύτητα δεκαπλάσια του ήχου (10 Mach), τουτέστιν καλύπτει απόσταση 12.250 χλμ σε μια ώρα. Η εμβέλεια των 12.000 περίπου χλμ κατατάσσει αυτό τον πύραυλο στο στρατηγικό διηπειρωτικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ο πύραυλος Kinzhal εκτοξεύτηκε προ ημερών από ένα τροποποιημένο Mig-31 BM (κωδική ονομασία κατά ΝΑΤΟ «Foxhound») και βρήκε τον καθορισμένο στόχο του με επιτυχία.

Ο Kinzhal είναι ένας στρατηγικός πύραυλος με χαρακτηριστικά πτήσης που δεν παρατηρούνται συνήθως σε hypersonic πυραύλους στερεών καυσίμων. Τα χαρακτηριστικά αυτά, χαρακτηριστικά ελιγμών σε συνάρτηση της ταχύτητας, κάνουν αδύνατη την αντιμετώπιση του από τα αντιπυραυλικά συστήματα της Δύσης (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ). Σημειωτέον ότι ο πύραυλος Kinzhal μπορεί να φέρει πέραν της συμβατικής και πυρηνική κεφαλή και δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως αντιπλοϊκός πύραυλος.

Ο Kh-47M2 Kinzhal προορίζεται κυρίως να αντιμετωπίσει την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως το σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) και το σύστημα Aegis, από μια ταχέως μεταβαλλόμενη πλατφόρμα εκτόξευσης όπως είναι το Mig-31 το οποίο αναπτύσσει ταχύτητα 3 Mach. Επίσης ο hypersonic αυτός πύραυλος μπορεί να καταστρέψει αεροπλανοφόρα, εκτοξευόμενος από αποστάσεις που δεν δίνουν την δυνατότητα αντίδρασης και ικανής αναχαίτισης.
Η Ρωσία αποκτά όπλα τα οποία δεν είναι αντιμετωπίσιμα από την σημερινή στρατιωτική τεχνολογία της Δύσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλει να ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Τα νέα όπλα της Ρωσίας αναπτύχθηκαν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ΝΑΤΟ και της Νέας Παγκόσμιας Τάξης και η Μόσχα προσβλέπει δια αυτών στην αποκατάσταση της στρατηγικής ισορροπίας που είχε διαταραχθεί μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την μη τήρηση των συμφωνιών (όπως η εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς) εκ μέρους της Δύσης.

Γ. Λιναρδής