Νέος αυστηρός νόμος της Ιταλίας εναντίον της λαθρομετανάστευσης - Απορρίπτει και το Σύμφωνο του ΟΗΕ

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 - 21:32

Την ίδια ώρα που η ελληνόφωνη κυβέρνηση των εγχώριων εθνομηδενιστών προωθεί ολοένα και περισσότερο την λαθρομετανάστευση, στην γειτονική Ιταλία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς νόμος του ιταλικού κράτους είναι από το βράδυ της Τετάρτης το κείμενο που κάνει πολύ πιο αυστηρή την πολιτική της Ιταλίας ως προς την λαθρομετανάστευση, μετά την υπερψήφισή του από την Κάτω Βουλή της χώρας.

Η κύρωση του νομοσχεδίου με 396 «ναι» έναντι 99 «όχι» ήταν το τελευταίο βήμα, μετά την υπερψήφισή του από την Γερουσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, για την υιοθέτηση πιο σκληρής λαθρομεταναστευτικής ατζέντας, όπως επεδίωκε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι. Μάλιστα, η κυβέρνηση, η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατάφεραν να μετατρέψουν την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου σε διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης και στα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου, πετυχαίνοντας να κερδίσουν.

Επί του πρακτέου, με τον νέο νόμο γίνεται πολύ πιο σκληρή η πολιτική της Ιταλίας έναντι των λαθρομεταναστών: Αλλάζει το καθεστώς ιδίως για τις άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, διετούς διάρκειας, που το τρέχον διάστημα παραχωρούνται σε περίπου 25% των αιτούντων άσυλο. Αυτού του είδους οι άδειες θα αντικαθίστανται στο εξής με διάφορες άλλες, βραχύτερης διάρκειας, όπως «η ειδική προστασία», διάρκειας ενός έτους, ή η άδεια παραμονής εξαιτίας «φυσικής καταστροφής στην χώρα καταγωγής», διάρκειας έξι μηνών, μεταξύ άλλων κατηγοριών.

Στον νόμο προβλέπονται επίσης κατεπείγουσες διαδικασίες απέλασης κάθε «πρόσφυγα» ή λαθρομετανάστη που χαρακτηρίζεται επικίνδυνος από τις Αρχές της χώρας. Ακόμη, ο νόμος αναδιοργανώνει το σύστημα υποδοχής των αιτούντων άσυλο (146.000 στα τέλη του Οκτωβρίου), οι οποίοι πλέον θα φιλοξενούνται σε μεγάλα κέντρα κράτησης, γι αλόγους εξοικονόμησης πόρων, ενώ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια το κείμενο προβλέπει την γενίκευση της χρήσης όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ, αλλά και των εκκενώσεων κατειλημμένων από «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες κτιρίων.

Την ίδια ώρα, η Ρώμη γνωστοποιούσε πως δεν πρόκειται να συνυπογράψει το Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ, καθώς δεν θα συμμετάσχει στην σύνοδο της 10ης και της 11ης Δεκεμβρίου στο Μαρακές, όπου αναμένεται να επικυρωθεί το Σύμφωνο, «επιφυλασσόμενη να εφαρμόσει  ή όχι το κείμενο μόνο αφού αποφανθεί το Κοινοβούλιο» για το περιεχόμενό του.

Κάθε σύγκριση της Ιταλίας, η οποία είναι διατεθειμένη να διαφυλάξει τα σύνορά της, και γι’ αυτό παίρνει τα κατάλληλα μέτρα που αυτή θεωρεί ως σωστά, με την Ελλάδα, όπου το σχέδιο μετατροπής της Χώρας σε χώρο και του Ομοιογενούς Λαού της σε ετερογενή πληθυσμό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μόνο προβληματισμό και θλίψη προκαλεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ