Κλιμακώνουν τη ρητορική τους οι Τούρκοι - Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019 - 21:02

Το μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη διάρκεια επιθεώρησης στις μονάδες της Τουρκίας που βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία.

«Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά με τους γείτονές μας με ειρηνικές μεθόδους ως προς τα δικαιώματα της Τουρκίας στη "γαλάζια πατρίδα" και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος εμμέσως στο Αιγαίο και την Κύπρο.

«Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τους γείτονές μας με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, επιθυμούμε να ζούμε με σχέσεις καλής γειτονίας, ωστόσο, θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς σχετικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και του έθνους μας με οποιονδήποτε τρόπο, όσον αφορά τα θαλάσσια συμφέροντα και δικαιώματα μας.

Αποτελεί νόμιμη προϋπόθεση για όλους να σέβονται το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και όποιων άλλων θεμάτων καθορίζονται από τις συμφωνίες. Προϋπόθεση για την ειρήνη αποτελούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι νομικές συμφωνίες και ο αμοιβαίος σεβασμός, ώστε να μην έχουμε έναν τρομοκρατικό θύλακα στο νότο στα σύνορα με τη Βόρεια Συρία, να μην αμφισβητηθούν τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην επιτρέψουμε τετελεσμένα», τόνισε ο Ακάρ αμφισβητώντας ευθέως την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τέτοιους ραγιάδες κυβερνώντες που ζητούν «συμφωνία των Πρεσπών» στο Αιγαίο και «βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου» πώς να μην αποθρασύνονται περαιτέρω οι τούρκοι;