Λόγω των S-300 το Ισραήλ αδυνατεί να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 - 08:34

Λόγω των S-300 το Ισραήλ αδυνατεί να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας

Στις 4 Οκτωβρίου με την ανάρτηση μας «Η Δαμασκός παρέλαβε τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300: Το Ισραήλ χάνει την αεροπορική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο» είχαμε πληροφορήσει τους αναγνώστες της ιστοσελίδας ότι με την αναβάθμιση της αεράμυνας της Συρίας η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δεν θα μπορεί να πλησιάσει τον συριακό εναέριο χώρο. Θυμίζουμε ότι η απόκτηση των S-300 από την Δαμασκό ήταν η απάντηση της Ρωσίας για τον ύπουλο και κυνικό ρόλο του Ισραήλ στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου IL-20 ELINT από φίλια συριακά πυρά.

Προ ολίγων ωρών το μέλος της Επιτροπής Άμυνας του ισραηλινού Κοινοβουλίου (Κνεσέτ) Ξένια Σβέτλοβα επιβεβαίωσε ότι τα ισραηλινά μαχητικά δεν μπορούν να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο από τις 2 Οκτωβρίου που η Δαμασκός παρέλαβε τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300. Η Σβέτλοβα τόνισε στην Κνεσέτ ότι «τα S-300 έχουν αλλάξει την ισορροπία ισχύος στην περιοχή». Η δήλωση του μέλους της ισραηλινής Επιτροπής Άμυνας ενισχύεται και από άλλες στρατιωτικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δεν έχει επιτεθεί εδώ και 6 εβδομάδες εναντίον στόχων στην Συρία. Είναι προφανές ότι η συριακή αεράμυνα μπορεί πλέον να καταρρίψει με ευκολία τα ισραηλινά μαχητικά F-16 και επομένως το Τελ Αβίβ αποφεύγει να βομβαρδίσει στόχους στην Συρία κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, κάτι που είχε πράξει περίπου 200 φορές εντός του τρέχοντος έτους.

Ο αριθμός των συστοιχιών S-300 PMU-2 Favorit που παρέλαβε η Δαμασκός είναι εισέτι άγνωστος. Από στρατιωτικές πηγές εικάζεται ότι παρελήφθησαν 2 συστοιχίες με συνολικά 16 εκτοξευτές, στο άμεσο μέλλον θα παραληφθεί ακόμη μια συστοιχία. Το αντιβαλλιστικό-αντιαεροπορικό σύστημα S-300 PMU-2 που εγκαταστάθηκε στην Συρία είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του S-300 (πρωτοπαρουσιάστηκε το 1997), έχει εμβέλεια 150-200 χλμ χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 48Ν6Ε2 και δύναται να εξουδετερώσει με την εκρηκτική κεφαλή των 150 kg βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη.

Το σύστημα PMU-2 Favorit (κατά ΝΑΤΟ SA-20 Gargoyle) μπορεί να ανιχνεύσει στόχους που ίπτανται από 10 μέτρα έως 27 χλμ πάνω από την επιφάνεια και έχουν ταχύτητα έως 10.000 χλμ ανά ώρα. Στα αξιοσημείωτα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος ανήκει και η μεγάλη ακρίβεια του. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η πιθανότητα εξουδετέρωσης μαχητικών αεροσκαφών κυμαίνεται από 80 έως 93% και βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων cruise από 80 έως 98%. Κάθε συστοιχία PMU-2 Favorit δύναται να εντοπίσει 100 στόχους ταυτόχρονα σε απόσταση 280 χλμ, να εγκλωβίσει 6 από αυτούς τους στόχους και να κατευθύνει 2 πυραύλους συγχρόνως προς κάθε στόχο, εξασφαλίζοντας έτσι την σχεδόν βέβαιη εξουδετέρωση των.

Οι συστοιχίες S-300 PMU-2 αποτελούνται από ξεχωριστές κινητές μονάδες στις οποίες περιλαμβάνονται το ραντάρ αναζήτησης-ανίχνευσης 64N6E2 Big Bird, το ραντάρ ελέγχου πυρός 30N6E1 Flap Lid ή το 30N6E2 Tomb Stone για την στόχευση και καθοδήγηση των αντιβαλλιστικών-αντιαεροπορικών πυραύλων, την μονάδα εντολών 54Κ6Ε2 και την μονάδα εκτόξευσης 5Ρ85SE. Η κατασκευάστρια κρατική βιομηχανία Rosoboronexport (θυγατρική της Rostec) αναβαθμίζει συνεχώς τα επιμέρους στοιχεία του συστήματος, οι αναβαθμίσεις όμως αυτές είναι συμβατές μεταξύ τους έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να παρατάσσουν συνδυασμούς των επιμέρους στοιχείων.

Το S-300 PMU-2 μπορεί να λειτουργήσει ως τμήμα ενός ευρύτερου ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας ή να λειτουργήσει ως μια αυτόνομη κινητή μονάδα, με περιορισμένες όμως δυνατότητες εκτός δρόμου. Είναι ένα υπερσύγχρονο σύστημα που είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εξουδετερωθεί με ηλεκτρονικά μέσα. Για να νικηθεί αυτό το σύστημα απαιτείται ένας συνδυασμός πολύ μεγάλου αριθμού επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων standoff (αυτόνομοι πύραυλοι που εκτοξεύονται προς τον στόχο, ενώ το αεροσκάφος βρίσκεται εκτός εμβέλειας του συστήματος), κάτι που βρίσκεται εκτός δυνατότητας της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας υπό σημερινές συνθήκες.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για να εξουδετερώσουν τους S-300 της Συρίας θα πρέπει να προμηθευτούν προηγμένα μαχητικά stealth και υπερσύγχρονους standoff πυραύλους και να αναπτύξουν νέες επιχειρησιακές προσεγγίσεις, αν θέλουν να αντιπαρατεθούν με αυτό το σύστημα. Η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας θα απαιτεί πλέον πρώτα την εξουδετέρωση αυτών των συστημάτων, πριν πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά μια αεροπορική-πυραυλική επίθεση εναντίον αυτής της χώρας.

Αν και ολίγες ημέρες μετά την παραλαβή των S-300 από την Δαμασκό ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν είχε προειδοποιήσει πομπωδώς  ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις αεροπορικές του επιχειρήσεις στην Συρία και οι θέσεις των S-300 θα καταστρέφονταν, ανεξάρτητα αν σε αυτές υπήρχαν Ρώσοι εκπαιδευτές ή όχι, όμως εδώ και 6 εβδομάδες επικρατεί σιγή ιχθύος από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Προφανώς οι Ισραηλινοί εγκληματίες πολέμου επιτίθενται όταν είναι σίγουροι ότι ο αντίπαλος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, π.χ. εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας οι οποίοι αμύνονται με πέτρες στις βόμβες διασποράς των ισραηλινών μαχητικών.

Η εγκατάσταση των S-300 PMU-2 πρόσφατα στην Συρία, αλλά και στο Ιράν από το 2016, σηματοδοτεί μια σημαντική στρατηγική μετατόπιση στην ζυγαριά της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα.

Γ. Λιναρδής