Στα Σκόπια έφθασαν οι καταγγελίες για μίζες και ανάθεση έργων στην εταιρεία του Μπόμπολα

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 - 00:33

Στα Σκόπια έφθασαν οι καταγγελίες για μίζες και ανάθεση έργων στην εταιρεία του Μπόμπολα

Στην εφημερίδα «Δημοκρατία» της Δευτέρας υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο, το οποίο υπό τον γενικό τίτλο «Σάλος στα Σκόπια για την Άκτωρ», γράφονται τα εξής:

«Και στα γειτονικά Σκόπια έχει φτάσει η. χάρη της κατασκευαστικής εταιρίας της οικογένειας Μπόμπολα Άκτωρ.  Η συγκεκριμένη εταιρία βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών στα Σκόπια  ως εμπλεκόμενη σε υπόθεση δωροδοκίας της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων από Έλληνες επιχειρηματίες.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση αυτή της έκθεσης του ΟΟΣΑ, κάλεσε τη Γενική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ να τοποθετηθεί επί των καταγγελιών για φερόμενη ανάμειξη της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρίας Άκτωρ σε υπόθεση διαφθοράς στην ΠΓΔΜ.

Στην έκθεση της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ αναφέρονται επτά περιπτώσεις δωροδοκίας αξιωματούχων στην ΠΓΔΜ, στις ΗΠΑ, στο Ομάν, στην Κύπρο και στην Αλγερία από Έλληνες πολίτες, οι οποίες διερευνώνται από τις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές. Η πρώτη περίπτωση αφορά ελληνική κατασκευαστική εταιρία που φέρεται ότι δωροδόκησε αξιωματούχους στην ΠΓΔΜ, ώστε να κερδίσει συμβόλαιο κατασκευής αυτοκινητοδρόμου ύψους 270.000.000 ευρώ, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012. "Η Ελληνική εταιρία κέρδισε το συμβόλαιο, αν και η προσφορά της ήταν σημαντικά υψηλότερη (κατά 40.000.000 ευρώ) από αυτές των ανταγωνιστών της. Εμπλέκονται Έλληνες πολίτες και η θυγατρική της κατασκευαστικής στην ΠΓΔΜ. Διεξάγεται στην Ελλάδα προκαταρκτική έρευνα (για την υπόθεση), με την κατηγορία της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η Ελλάδα ζήτησε από την ΠΓΔΜ, τον Ιούνιο του 2014, αμοιβαία δικαστική συνδρομή. Το αίτημα είναι ακόμη σε αναμονή, ενώ οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επαφή με ομολόγους τους από την κοινοτική υπηρεσία ευρωδικαστικής συνεργασίας (Eurojust)  για τη διευκόλυνση της συνδρομής"», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, χωρίς να κατονομάζει την εταιρία, κάτι που κάνουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, τα οποία αναφέρονται στον διαγωνισμό για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ντέμιρ Κάπιγια-Σμοκ-βιτσα, στο νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ, ο οποίος οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η εταιρία, πάντως, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις καταγγελίες

Από την πλευρά μας, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι οι «μπίζνες» του μεγαλοεργολάβου Μπόμπολα επεκτείνονται και στα Σκόπια, αλλά βλέπουμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο κρατίδιο που σφετερίζεται το όνομα της Μακεδονίας ΜΑΣ, καταγγέλλει ότι η κατασκευαστική εταιρία του Μπόμπολα δωροδόκησε κρατικούς αξιωματούχους για να πάρει το συγκεκριμένο έργο. Το τι συμβαίνει ακριβώς, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, ελπίζουμε όμως η όλη υπόθεση να διαλευκανθεί πλήρως ώστε να λάμψει η αλήθεια. Σημειώνουμε, απλώς, ότι η ημερήσια φυλλάδα του Μπόμπολα, εμπνεόμενη προφανώς από την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη της, πρωτοστατεί στην λασπολογία εναντίον της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ με μια σειρά δημοσιευμάτων, που ξεχειλίζουν από τον κιτρινισμό και την εμπάθεια. Όταν, όμως, πετάς με δύναμη την λάσπη στον τοίχο, μπορείς άνετα να "πιτσιλιστείς" από τα ψήγματα, που θα επιστρέψουν προς τα πίσω...

Γιώργος Μάστορας

Υ.Γ. Επειδή αρέσκεται το «ΕΘΝΟΣ» να μας κάνει μαθήματα πατριωτισμού, ας του πούμε ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, τουλάχιστον, δεν κάνει «μπίζνες» με τους κάπηλους της Ελληνικότητας της Μακεδονίας.