Καταγγελίες εργαζομένων ΕΚΑΒ για επίθεση ρομά σε ασθενοφόρο και «κουκούλωμα» από τον αντιπρόεδρό τους

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018 - 11:23

Απίστευτα γεγονότα διαδραματίζονται στην Ελλάδα του «Συνταγματικού τόξου» και αυτό επιβεβαιώνεται (και) από την καταγγελία που έγινε στο Α.Τ. Αμπελοκήπων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα καταγγέλθηκαν στο Α.Τ. Αμπελοκήπων, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, συγγενής ασθενούς που είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο θεώρησε ότι δεν ήταν άμεση η ανταπόκριση του Κέντρου και του οχήματος και όταν το ασθενοφόρο ολοκλήρωσε τη διακομιδή της ασθενούς, επιτέθηκε εναντίον του πληρώματος με προπηλακισμούς. Στη συνέχεια έσπασε το παρμπρίζ και τον καθρέφτη του ασθενοφόρου - σημειωτέον πως επρόκειτο για καινούριο όχημα από τον στόλο της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Όπως ανέφερε το πλήρωμα, η ασθενής παρελήφθη από το Ζεφύρι Αττικής με σχετική καθυστέρηση μίας ώρας λόγω του μειωμένου αριθμού ασθενοφόρων που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αξίζει να αναφερθεί πως στο λεκανοπέδιο συνήθως κινούνται σε κάθε βάρδια 55-58 ασθενοφόρα. Κάποιες ημέρες, όπως την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, επιχειρούν μόλις 50 ασθενοφόρα. 

Στο Α.Τ. Αμπελοκήπων, όπου βρέθηκαν οι διασώστες και ο συγγενής της ασθενούς, έσπευσε και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς, που την περίοδο εκείνη ασκούσε χρέη Προέδρου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων, ο αντιπρόεδρος αντί να ασκήσει μηνυτήρια αναφορά ως όφειλε, άρχισε να διαπραγματεύεται με τον πατέρα του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης - ο οποίος δήλωσε πως είναι και πρόεδρος των Ρομά της περιοχής- για τη ζημιά που προκάλεσε ο γιος του στο ασθενοφόρο. Η εξέλιξη αιφνιδίασε ακόμη και τους αστυνομικούς! 

Διότι ο Μυλωνάς έλαβε το ποσό των 1.000 Ευρώ από τον πατέρα του δράστη προκειμένου να κλείσει η υπόθεση. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, "η τύχη των χρημάτων μέχρι σήμερα αγνοείται και η επισκευή του ολοκαίνουριου ασθενοφόρου εκκρεμεί. Το όχημα βρίσκεται παρκαρισμένο μαζί με τα υπόλοιπα ακινητοποιημένα ασθενοφόρα οχήματα στο προαύλιο του ΕΚΑΒ". Λέγεται δε πως ο πατέρας του δράστη πήγε στο κέντρο του ΕΚΑΒ λίγες ημέρες μετά το συμβάν και ζήτησε απόδειξη από τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ για τα χρήματα που του είχε δώσει προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρχει καμία οικονομική ή άλλη εκκρεμότητα σε βάρος του. 

"Πώς να αναδείξουμε τα περιστατικά βίας εναντίον μας και να πείσουμε την πολιτεία να αυστηροποιήσει τις ποινές όταν ο ίδιος ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ κάνει τέτοιες συναλλαγές; Αντί να κάνει μήνυση για να αποτρέψει παρόμοιες συμπεριφορές, παζαρεύει τις ζημιές και αντί να προστατέψει τους εργαζόμενους απαξιώνει όλα τα μάχιμα στελέχη του ΕΚΑΒ" αναφέρουν οι εργαζόμενοι, σχολιάζοντας τη στάση του επικεφαλής του Κέντρου. 

Οι απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος διασωστών και ιατρών του ΕΚΑΒ κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους είναι συχνές. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι Ρομά αναδεικνύονται συχνά πρωταγωνιστές τέτοιων περιστατικών. Τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί θλιβερά συμβάντα δις βάρος των πληρωμάτων, συνήθως όμως λαμβάνουν έκταση ακόμη και εντός του Κέντρου όταν προκύψει τραυματισμός η υλική φθορά. Κάποια από αυτά που καταγγέλθηκαν είναι τα εξής: 

Στις 4 Οκτωβρίου κατά διάρκεια διακομιδής επείγοντος περιστατικού στην περιοχή του Ασπρόπυργου (πλησίον καταυλισμού) οι διασώστες του ασθενοφόρου Β35 δέχτηκαν προπηλακισμούς από ρομά. 

Τον περασμένο Αύγουστο, δυο ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, κατά τη διάρκεια διακομιδής, ένας ψυχικά ασθενής/ χρήστης ουσιών προπηλάκισε το πλήρωμα του οχήματος Β31. Η επιθετική του συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του ενός διασώστη. Χρειάστηκε η παρέμβαση και η συνοδεία της Αστυνομίας για να διακομιστεί στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Στις αρχές του ίδιου μήνα αναφέρθηκε πως Ρομά επιτέθηκαν με πέτρες σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Θήβας στην περιφερειακή Θηβών-Λιβαδειάς (θέση Πυρί) πλησίον της αερογέφυρας. Μία από αυτές χτύπησε το παρμπρίζ του ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να προκαλέσει τρύπα και θραύσματα να εκσφενδονιστούν εντός του οχήματος βάζοντας σε κίνδυνο τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Στην περιοχή αυτή της Θήβας έχουν συμβεί και στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά πράγμα για το οποίο έχει ενημερωθεί η διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Τον περασμένο Ιούλιο κατά την παράδοση περιστατικού στο νοσοκομείο Αττικόν η διασώστρια του πληρώματος ασθενοφόρου Β23 δέχτηκε λεκτική επίθεση και υπέστη κάκωση στο δεξί ισχίο, όταν της έσπρωξαν επάνω της το φορείο. 

Άλλη απρόκλητη σωματική και λεκτική επίθεση δέχθηκε πλήρωμα του ΕΚΑΒ Αθήνας κατά την διάρκεια επείγουσας διακομιδής περιστατικού τον Ιούνιο. Ενώ σωματική και λεκτική επίθεση σε γιατρό Κινητής Μονάδας του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Ιλίου αναφέρθηκε τον ίδιο μήνα.

Εννοείται, φυσικά, ότι οι «δικαιωματάκηδες», οι «αλληλέγγυοι», οι «αντιρατσιστές», οι «ανθρωπιστές» και οι λοιποί υπερασπιστές των λεγόμενων «ευπαθών κοινωνικών ομάδων» δεν πρόκειται να κάνουν κανένα σχόλιο ούτε για το περιστατικό αυτό ούτε για τις καταγγελίες των εργαζομένων του ΕΚΑΒ. Τι να έλεγαν άλλωστε…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ