Ημέρα Λειτουργίας Μετώπου Νεολαίας: «Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο»

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 - 08:35

Ημέρα Λειτουργίας Μετώπου Νεολαίας: «Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο»

Το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017, κατά την συνάντηση των μελών του Μετώπου Νεολαίας πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, το οποίο κατά παράδοση εορτάζεται στις 21 Δεκεμβρίου και σηματοδοτεί την έλευση του χειμώνα και την υπεροχή της νύχτας έναντι της ημέρας.

Οι ρίζες της συγκεκριμένης παράδοσης εντοπίζονται αιώνες πριν, κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Ειδικότερα, οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν την γέννηση του θεού Διονύσου, οι Ρωμαίοι τα λεγόμενα «Σατουρνάλια», ενώ οι Σκανδιναβοί το «Yule», το οποίο ετυμολογικά προέρχεται από την αγγλοσαξονική λέξη «lul», που σημαίνει «κύκλος». Ωστόσο, περί το 273 μ.Χ. η Εκκλησία επέλεξε να καθιερώσει τις ημέρες αυτές την γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, ως συνέχεια του εορτασμού των Ρωμαϊκών Σατουρναλίων, κατά την διάρκεια των οποίων εορταζόταν ο «Ανίκητος Ήλιος».

Ουσιαστικά, ο εορτασμός των Χριστουγέννων στην δυτική παράδοση δηλώνει την διακριτική και μυστηριακή  επιβίωση της αρχαίας μας λατρείας και της ευρωπαϊκής μας παράδοσης, γεγονός που αναμφίβολα επιβεβαιώνει την αδιάλειπτη συνέχεια της φυλετικής μας ταυτότητας και ψυχής δια μέσου των αιώνων.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του εορτασμού του Χειμερινού Ηλιοστασίου, τις ημέρες αυτές λαμβάνει χώρα ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερο γεγονός, που δεν είναι άλλο από την στιγμιαία επικράτηση του σκότους έναντι του φωτός. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία που, μαζί με το Θερινό Ηλιοστάσιο και τις Ισημερίες, οι αρχαίοι μας πρόγονοι κατάφεραν να συμβολίσουν μέσα από αυτή μια ολόκληρη και θεμελιώδη για τις...

Διαβάστε την συνέχεια στο antepithesi.gr