Η σκιά της Άγκυρας στα Βαλκάνια

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 - 09:00

Η σκιά της Άγκυρας στα Βαλκάνια

Η ιμπεριαλιστική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι στα Βαλκάνια να ομιλούν  τουρκικά ή οι πρόγονοι τους να κατάγονται από  την σημερινή Τουρκία. Επιπλέον υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προέρχονται από βαλκανικές περιοχές και ζουν σήμερα στην Τουρκία. Αυτή η κατάσταση χρησιμοποιείται ως νερό στον μύλο της προπαγάνδας της Άγκυρας και στην χειραγώγηση, δυστυχώς με επιτυχία, των τουρκόφωνων των Βαλκανίων. Οι τουρκόψυχοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, της Σερβίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων (αλλά και της Ελλάδας) εγκολπώνουν την ιδέα περί ενός αδιαίρετου λαού που ζει στην Τουρκία και στα Βαλκάνια, προσδοκώντας και έχοντας ως στόχο την αύξηση της γεωπολιτικής ισχύος της Άγκυρας στην περιοχή. Πιο αναλυτικά.

Η Τουρκία έχει παραδοσιακά ισχυρή επιρροή στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια επιρροή που στηρίζεται στην οθωμανική κληρονομιά της. Πολλοί δρόμοι του Σαράγιεβο ονομάζονται από προσωπικότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η πόλη έχει γίνει ελκυστικός τουριστικός προορισμός της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας. Στο Σαράγεβο υπάρχουν τουρκικά ιδιωτικά σχολεία και Πανεπιστήμια όπου ομιλείται και γράφεται μόνο η τουρκική γλώσσα. Τουρκικά ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια επενδύονται σε επιχειρήσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και βοηθούν στην διάσωση της παραπαίουσας οικονομίας. Στο Σαράγεβο πάρα πολλά καταστήματα διαθέτουν μόνο τουρκικά προϊόντα, ενώ σε πολλά εστιατόρια και καφέ  δίνονται τουρκικά ονόματα και τις προσόψεις τους κοσμούν τουρκικές σημαίες.

Η πολιτική και οικονομική ελίτ του Κοσσόβου έχει στενότατους δεσμούς με την Άγκυρα. Όλες οι μεγάλες εταιρίες υποδομών αυτού του κρατικού μορφώματος, όπως αεροδρόμια, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, κατασκευαστικές εταιρίες, είναι τουρκικών συμφερόντων, ενώ έχουν διατεθεί από την Άγκυρα τεράστια κεφάλαια για την κατασκευή τζαμιών και ιερατικών σχολείων όπου διδάσκεται το Κοράνιο από Τούρκους ιεροδιδασκάλους. Τουρκικά κεφάλαια ρέουν επίσης αφειδώς για αναπτυξιακά έργα στους τομείς της γεωργίας και υγείας, πάντα με στόχο την αύξηση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή. Πολλοί κάτοικοι του Κοσόβου αισθάνονται πολιτιστικά και θρησκευτικά κοντά στην Τουρκία και στην τουρκική κοινότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το τουρκόφωνο κόμμα «Kosova Demokratik Türk Partisi» ελέγχει το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης του ψευδοκράτους, υπουργείο το οποίο είναι υπεύθυνο για την νομιμοποίηση των ΜΚΟ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των οργανισμών.

Η Σερβία παραδοσιακά είναι μια αντι-οθωμανική χώρα και η Τουρκία (όπως και το ΝΑΤΟ) δεν χαίρει εκτίμησης αφού υποστήριξε την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την επικράτεια της. Ωστόσο ήδη κάποιοι πολιτικοί αρχίζουν να υποστηρίζουν την συνεργασία με την Άγκυρα. Ειδικά στην περιοχή Σαντζάκ που έχει διαμοιραστεί μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου, η Τουρκία έχει γίνει σημαντικός οικονομικός παράγοντας ενώ τουρκικές σημαίες κυματίζουν παντού. Η σημαντικότερη συνεργασία Σερβίας-Τουρκίας είναι στον τομέα των υποδομών, καθώς τουρκική εταιρία (Taşyapı Construction Group) κατασκευάζει τον μεγάλης σημασίας αυτοκινητόδρομο μεταξύ Βελιγραδίου και Σαράγιεβο. Ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς ήταν από τους πρώτους που συνεχάρη τον Ερντογάν για την διάσωση του από το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, έχει δε δηλώσει ότι η Άγκυρα προστατεύει την ακεραιότητα της Σερβίας, μια προφανής αναφορά ότι το Βελιγράδι έχει ήδη ξεχάσει την κυριαρχία του στο Κόσοβο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών συμφώνησαν τον Οκτώβριο του 2017 για την ανανέωση της «οθωμανικής κληρονομιάς» στην Σερβία, ιδίως για τα μνημεία στο Βελιγράδι, και στην συνεργασία της Αστυνομικής Σχολής της Σερβίας με την αντίστοιχη Αστυνομική Ακαδημία της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Αλβανία, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία πολύ ορατά διεισδύει συστηματικά στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και των ενόπλων δυνάμεων, ενώ διπλωματικές πηγές και μυστικές υπηρεσίες διαπιστώνουν σαφέστατη τουρκική επιρροή στα πολιτικά δρώμενα, καθώς υπό τουρκική καθοδήγηση και χρηματοδότηση βρίσκονται πολλοί πολιτικοί και κόμματα των Τιράνων. Στο επίκεντρο του πολιτικού και δημοσίου διαλόγου στην Αλβανία εδώ και πολύ καιρό κυριαρχεί η λεγόμενη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία θα προέλθει από την προσάρτηση (κατ’ αυτούς) ελληνικών εδαφών μέσω ένοπλης δράσης και από την ένωση με το Κόσοβο. Την πολιτική αυτή υποστηρίζει μετά βαΐων και κλάδων η Άγκυρα, οι συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί υποστήριξης του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού είναι χαρακτηριστικές. 

Η κατοχύρωση από τα Σκόπια του ονόματος Μακεδονία (ή παραγώγου του) θα διευκολύνει την εξάπλωση της σκιάς της Άγκυρας στα Βαλκάνια. Η σιωπή της Τουρκίας στα διπλωματικά τεκταινόμενα περί της ονομασίας του μορφώματος υποδηλώνει σαφέστατα την ικανοποίηση των Τούρκων για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι βέβαιο ότι μετά την συμφωνία για την ονομασία, θα πάρει σάρκα και οστά η τελική φάση του σχεδίου για τον λεγόμενο «πράσινο διάδρομο» (Green Corridor) των Βαλκανίων, ένας ισλαμικός διάδρομος που θα ενώνει την Τουρκία με τους μουσουλμάνους της Θράκης και της νότιας Βουλγαρίας, τους μουσουλμάνους της Αλβανίας, του Κοσόβου και των Σκοπίων με τους ομόθρησκους τους της Βοσνίας. Η δημιουργία αυτής της μουσουλμανικής αλυσίδας που θα επικρατήσει αναμφίβολα πολιτικά και δημογραφικά στις προαναφερθείσες περιοχές μέχρι στιγμής είχε κάποια κενά, έλειπαν ένα έως δυο σταθεροί κρίκοι. Ο εις εξ αυτών ήταν τα Σκόπια που με την αποδοχή από την Ελλάδα μιας σύνθετης ονομασίας αποκτά οντότητα στα Βαλκάνια, μια οντότητα που σύντομα θα έχει αλβανικά χαρακτηριστικά,  αφού είναι βέβαιο ότι στα Σκόπια δημογραφικά θα επικρατήσουν οι Αλβανοί και μάλιστα οι μουσουλμάνοι Αλβανοί. Η αλβανική «Μακεδονία» σε συνεργασία με τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους της Θράκης που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας και οι οποίοι σύντομα θα θέσουν θέμα αυτονομίας, θα ολοκληρώσουν τον «πράσινο διάδρομο» της ισλαμικής Τουρκίας στα Βαλκάνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Συμπερασματικά με την εξωτερική της πολιτική η Τουρκία απευθύνεται ιδεολογικά και πολιτικά προς όλους τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί οικονομικές συνεργασίες με όλα τα κράτη της περιοχής. Η Άγκυρα εμφανίζεται ακόμη και ως διαμεσολαβητής στις εντάσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων των Βαλκανίων, η γεωπολιτική της επιρροή της αυξάνεται συνεχώς με όχημα τους τουρκόφωνους και τους μουσουλμάνους που έχει καταφέρει να προσεταιριστεί.

Η Ελλάδα έχοντας ως τρωτά σημεία την καταρρέουσα οικονομία της, την στρατιωτική της ανυποληψία και τους προδότες πολιτικούς παρακολουθεί τα γεγονότα, ανίκανη να αντιδράσει και να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα. Ως πότε όμως;

Γ. Λιναρδής