Η πρωτοποριακή και αποτελεσματική πολιτική της Δανίας για τους λαθρομετανάστες

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018 - 10:42

Η πρωτοποριακή και αποτελεσματική πολιτική της Δανίας για τους λαθρομετανάστες

Η κυβερνητική συμμαχία που προέκυψε στην Δανία μετά τις τελευταίες εκλογές, μια συμμαχία στην οποία συμπεριλαμβάνεται ως μεγαλύτερο κόμμα με 21,1% το εθνικιστικό «Dansk Folkeparti» (DF), απορρίπτει την ένταξη των λαθρομεταναστών στην δανέζικη κοινωνία, απορρίπτει το Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ και αντ’ αυτού υποστηρίζει αυστηρότερη πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, μια πολιτική που θα βασίζεται πλέον στην απέλαση.

Η νέα πολιτική ασύλου και μετανάστευσης που βρίσκεται στα σκαριά περιλαμβάνει διάλυση των μουσουλμανικών κυρίως γκέτο στις πόλεις, στέγαση των «προσφύγων» σε νησί και φυλάκιση των αλλοδαπών εγκληματιών όχι σε φυλακές της Δανίας, αλλά στο εξωτερικό. Για το τελευταίο η Κοπεγχάγη ήδη διαπραγματεύεται με την Λιθουανία, όπου θα χτίσει μια φυλακή για να φυλακίσει όλους τα αλλοδαπούς  που πρέπει να απελαθούν για τα εγκλήματα τους.

Θυμίζουμε ότι το 27% των φυλακισμένων στην Δανία είναι αλλοδαποί (κυρίως μουσουλμάνοι) και μόνο το 30% εξ αυτών μπορεί να απελαθεί, καθώς στους υπόλοιπους δεν δύναται να προσδιοριστεί η χώρα καταγωγής των. Με το τέχνασμα αυτό η Δανία, έναντι αδρής αμοιβής π.χ. προς την Λιθουανία, μεταφέρει την φυλακή σε άλλη χώρα και πραγματοποιεί μέρος της πολιτικής απέλασης, χωρίς να είναι υπεύθυνη για την λειτουργία της φυλακής και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν.

Προ ολίγων ημερών ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να τοποθετήσει τους λαθρομετανάστες που αιτούνται ασύλου σε κάποιο ακατοίκητο νησί-νησίδα, από τα πολλά που έχει στην επικράτεια της η Δανία, μάλιστα το σχετικό κονδύλι έχει ψηφιστεί στον προϋπολογισμό του 2019. Οι λαθρομετανάστες που θα τοποθετούνται στο νησί θα λαμβάνουν μόνο προσωρινή βοήθεια, επομένως θα πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα τους αμέσως μετά την απόρριψη του αιτήματος τους για άσυλο. Τουτέστιν οι αιτούντες άσυλο αντί προγράμματος ένταξης, όπως ήταν έως σήμερα, θα είναι μέρος ενός προγράμματος εντελώς προσωρινής βοήθειας-περίθαλψης και επιστροφής στην πατρίδα τους. Η Δανία ακολουθεί το μοντέλο της Αυστραλίας, όπου οι λαθρομετανάστες μεταφέρονται σε ακατοίκητα νησιά και απομονώνονται μέχρι της εξέτασης του αιτήματος των για άσυλο.

Η Δανία με την νέα πολιτικής της για τους λαθρομετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, καθώς και για τους εγκληματίες αλλοδαπούς, κάνει σαφές πόσο ανεπιθύμητοι είναι όλοι αυτοί οι Ασιάτες και Αφρικανοί  που θέλουν να κατακλείσουν την δανέζικη επικράτεια. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου και οι εγκληματίες «δεν έχουν καμία θέση στην χώρα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θα πρέπει να παραμείνουν σε νησί μακριά από Δανούς γείτονες μέχρι της απέλασης των ή να φύγουν εθελοντικά. Οι δε φυλακισμένοι εγκληματίες δεν θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα «προνόμια» των δανέζικων φυλακών και θα μεταφέρονται σε φυλακές του εξωτερικού όπου προφανώς τα «ανθρώπινα δικαιώματα» τους δεν θα εξετάζονται στο μικροσκόπιο.

Όσον αφορά τα γκέτο ή τις λεγόμενες «παράλληλες κοινωνίες», η απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας είναι να εξαφανιστούν. Εκπονήθηκε πρόγραμμα στο οποίο προβλέπεται ότι όλα τα γκέτο αλλοδαπών θα πρέπει έως το 2030 να έχουν κατεδαφιστεί και στις περιοχές τους θα κατασκευαστούν επιχειρηματικά πάρκα και δρόμοι που δεν θα επιτρέπουν την απομόνωση, ενώ σε όλες τις πόλεις θα ελέγχεται η σύνθεση των κατοίκων, όσοι παραβιάζουν δε την σύνθεση θα λαμβάνουν λιγότερα ή καθόλου κοινωνικά μερίσματα, ενώ όσοι από τους αλλοδαπούς εγκληματούν θα τους τερματίζεται η παροχή κατοικίας, τουτέστιν δεν θα μπορούν να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν κατοικία ή διαμέρισμα.

Μήπως τελικά οι Δανοί είναι «φασίστες» ή «ναζιστές»; Μήπως θα πρέπει να επιληφθεί ο λεγεωνάριος του Σόρος κ. Παναγιώτης Δημητράς από το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι;  

Γ. Λιναρδής