Η Κριμαία οχυρώνεται με υπερσύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 - 08:36

Η Χερσόνησος της Κριμαίας πριν από 5 χρόνια ενσωματώθηκε στην Ρωσική Ομοσπονδία κατόπιν απόφασης του κριμαϊκού λαού και έγινε η έδρα του Ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στο διάστημα αυτό η Ρωσία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην Χερσόνησο, η οποία συνδέεται με το ρωσικό έδαφος μέσω της Γέφυρας του Κερτς. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για να προστατεύσουν την περιοχή από τις νατοϊκές ιμπεριαλιστικές απειλές έχουν εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα Iskander-Μ, αντιπυραυλικά-αντιαεροπορικά συστήματα S-400, ενώ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Gvardeyskaya μετασταθμεύουν στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης Tu-22M3.

Η ενσωμάτωση της Κριμαίας δεν αφορούσε μόνο τα ρωσικά πατριωτικά αισθήματα, αλλά και την εξασφάλιση μιας μεγάλης σπουδαιότητας στρατηγικής περιοχής στην Μαύρη Θάλασσας. Η Κριμαία διαθέτει σημαντικά υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα, ενώ έχει καίριο ρόλο στην τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών που παρακάμπτουν την Ουκρανία. Εάν η Ρωσία μετά το νατοϊκό πραξικόπημα στο Κίεβο δεν είχε επέμβει έγκαιρα στην Κριμαία, τότε σήμερα στην Σεβαστούπολη θα κυμάτιζε η νατοϊκή σημαία και η Χερσόνησος θα ήταν αμερικανοσιωνιστικό προτεκτοράτο.

Με τα Tu-22M3 που μετασταθμεύουν στην βάση Gvardeyskaya η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης και να καταστρέψει κάθε είδους πυραυλικά συστήματα, όπως τα αμερικανικά  Mk-41 VLS  που είναι εγκατεστημένα στην βάση Deveselu της Ρουμανίας. Πέραν των στρατηγικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander-M που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές και των S-400, στην Κριμαία έχουν εγκατασταθεί και μεσαίου βεληνεκούς πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Buk-M2 και Pantsir-S1, καθώς και S-300.

Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας με έδρα την Σεβαστούπολη αναβαθμίζεται με 13 νέα πολεμικά πλοία επιφανείας τα οποία φέρουν πυραύλους cruise Kalibr, ενώ η ναυτική βάση ήδη έχει αποκτήσει  παράκτια αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα Bal-Ε και Bastion, τα οποία έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν και να καταρρίπτουν υπερηχητικούς πυραύλους cruise.

Η προσάρτηση της Κριμαίας μετέβαλλε σημαντικά υπέρ της Ρωσίας την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που ταυτόχρονα δημιουργεί στρατηγικό πρόβλημα στo NATO. Η Ρωσία 28 χρόνια μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κατάφερε να επαναφέρει την στρατιωτική της ισχύ στην περιοχή και ετοιμάζει το επόμενο γεωπολιτικό της βήμα που είναι η κάθοδος προς τις λεγόμενες θερμές θάλασσες, κάτι που ήδη συντελείται καθώς έχει αποκτήσει ισχυρά στρατηγικά πλεονεκτήματα στην Συρία και στην Αίγυπτο.

Γ. Λιναρδής