Η Κίνα δοκίμασε υπέρ - υπερηχητικό πύραυλο

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 - 09:26

Η Κίνα δοκίμασε υπέρ - υπερηχητικό πύραυλο

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις προ ολίγων ημερών δοκίμασαν με επιτυχία την πτήση υπερυπερηχητικού (hypersonic) πυραύλου, ο οποίος έχει την ικανότητα να διαπεράσει το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με ταχύτητα 5 έως 10 Mach, ήτοι περίπου με ταχύτητα 6.000 έως 12.000 χιλιομέτρων ανά ώρα (1,7 έως 3,4 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο), φέροντας πυρηνική κεφαλή.

Ένα όχημα, ή πύραυλος, για να χαρακτηριστεί υπερυπερηχητικό πρέπει να ταξιδεύει με ταχύτητα πάνω από 5 Mach, πράγμα που επετεύχθη με αυτή την δοκιμαστική πτήση του κινεζικού πυραύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες εμπειρογνωμόνων το νέο υπό ανάπτυξη οπλικό σύστημα της Κίνας είναι σχεδιασμένο για να εκτοξεύεται από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και θα κατευθύνεται προς τον στόχο με τις ταχύτητες που προαναφέραμε, δηλαδή 5 έως 10 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Υπερυπερηχητικά οχήματα έχουν σχεδιαστεί και από τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Ινδία και ο ρόλος τους είναι η ακριβής στόχευση με μεγάλες ταχύτητες, ικανές να διασπάσουν το επίγειο ή διαστημικό αντιπυραυλικό σύστημα του αντιπάλου. Για να κατανοήσουμε την στρατηγική σπουδαιότητα τέτοιων οχημάτων αναφέρουμε ότι οι σύγχρονοι πύραυλοι cruise αναπτύσσουν ταχύτητες μεταξύ 800 έως 1.000 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Η ανάπτυξη υπερυπερηχητικών οχημάτων πραγματοποιείται στις ΗΠΑ με το πρόγραμμα Falcon του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι ΗΠΑ τελειοποιούν το Lockheed HTV-2, ένα μη επανδρωμένο όχημα το οποίο εκτοξεύεται από αεροσκάφος και αναπτύσσει ταχύτητες έως 20 Mach ή περίπου 21.000 χιλιόμετρα ανά ώρα. Η αμερικανική αεροπορία έχει επίσης υπό δοκιμή το υπερυπερηχητικό όχημα Χ-37Β Space Plane το οποίο βρίσκεται σε διαστημική τροχιά από τον Δεκέμβρη του 2012. Η  εταιρία Boeing αναπτύσσει για την αμερικανική αεροπορία το υπερυπερηχητικό Χ-51 Wave Rider με άγνωστες μέχρις στιγμής τεχνικές δυνατότητες.

Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει την ανάπτυξη της υπερυπερηχητικής τεχνολογίας και στην πρόσφατή του έκθεση το ρωσικό Κέντρο Ερευνών Αεροπορικής και Διαστημικής Τεχνολογίας αναφέρει ότι «κατασκευάζεται ένα νέου τύπου υπερυπερηχητικό όχημα το οποίο θα είναι σε θέση να διασπάσει την στρατηγική αντιπυραυλική άμυνα του αντιπάλου». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Dmitry Ragozin κανένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον νέο υπερυπερηχητικό πύραυλο RS-26 Rubezh. Η Ρωσία αναπτύσσει επίσης το νέο αντιπυραυλικό σύστημα S-500 που θα έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει υπερυπερηχητικούς πυραύλους.

Τα ανωτέρω αναφερθέντα εξοπλιστικά προγράμματα καταδεικνύουν ότι όσο οι ΗΠΑ θα εξοπλίζονται με προφανή στόχο την γεωπολιτική περικύκλωση της Ρωσίας και της ανερχόμενης Κίνας, ακολουθώντας πιστά τα εξυφανθέντα εδώ και δεκαετίες σχέδια των Αμερικανοσιωνιστών, τόσο θα αυξάνει ο κίνδυνος τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος να λειτουργήσει η λεγόμενη «παγίδα του Θουκυδίδη» και να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος με απρόβλεπτες συνέπειες. Ας γίνουμε όμως πιο κατανοητοί και αναλυτικοί σχετικά με τον γεωπολιτικό όρο «παγίδα του Θουκυδίδη».

Όπως αναφέρει ο πατήρ της επιστημονικής ιστορίας Θουκυδίδης η πραγματική αιτία του Πελοποννησιακού Πολέμου (5ος αιώνας) ήταν η ανερχόμενη Αθήνα και ο φόβος της Σπάρτης να αποκτήσει ο εχθρός υπερβολική δύναμη και εξουσία στην τότε Ελλάδα. Ο δυναμισμός της ηγεμονικής τότε Αθήνας θα είχε ως συνέπεια την επέκτασή της στην νότια Ελλάδα και την περικύκλωση της Σπάρτης. Αυτές οι ηγεμονικές και επεκτατικές τάσεις της Αθήνας που συνδυάζονταν με μια προσηλυτιστική ιδεολογία για την επέκταση της δημοκρατίας έπεισαν τους Σπαρτιάτες ότι έπρεπε να πολεμήσουν για να αντιμετωπίσουν την επεκτατικότητα του εχθρού.

Οι παραλληλισμοί με το σήμερα είναι ξεκάθαροι. Τα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ στην Ασία, Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν στην «παγίδα του Θουκυδίδη». Η Ρωσία και η Κίνα εξοπλίζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς για να αναχαιτίσουν την ηγεμονία και επεκτατικότητα των Αμερικανοσιωνιστών. Η ανερχόμενη δύναμη Κίνα αρνείται πλέον την ηγεμονία των ΗΠΑ στην Κινεζική Θάλασσα, πρόσφατα γεγονότα το αποδεικνύουν, ενώ η Ρωσία αμφισβητεί τα ηγεμονικά σχέδια των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά οι επιθετικές τάσεις των ΗΠΑ και των εντολέων τους Αμερικανοσιωνιστών βρίσκονται εν εξελίξει και η «παγίδα του Θουκυδίδη» μπορεί να είναι θανάσιμη για την ανθρωπότητα!

Γ.Λιναρδής