Η Άγκυρα σε παράκρουση λόγω της υποστήριξης των Κούρδων από την Ουάσιγκτον

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018 - 08:32

Η απογοήτευση της Άγκυρας στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον βαίνει αυξανόμενη, μια απογοήτευση που είναι στα όρια της παράκρουσης και η οποία δεν έχει να κάνει με την άρνηση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν στην Τουρκία τα stealth μαχητικά F-35 ή την άρνηση τους να παραδώσουν στην τουρκική δικαιοσύνη τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον πρώην συνοδοιπόρο του Ερντογάν ο οποίος θεωρείται βάσει κατασκευασμένων κατηγοριών ως ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Η απογοήτευση της Άγκυρας έχει να κάνει με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην κουρδική οργάνωση PYD της Συρίας, μια οργάνωση που είναι παρακλάδι του εκτός νόμου κουρδικού κόμματος PKK της Τουρκίας. Η Άγκυρα είναι πεπεισμένη ότι η Ουάσιγκτον θέτει εμπόδια στην καταπολέμηση των πολιτοφυλάκων του YPG και της πολιτικής του πτέρυγας PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) των Κούρδων της βόρειας Συρίας. Η επικρατούσα πεποίθηση είναι ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δημιουργήσει μια αυτόνομη κουρδική περιοχή στην βόρεια Συρία, παρόμοια με αυτήν του βόρειου Ιράκ (Ερμπίλ), όπου ελπίζει να διατηρήσει ένα φιλικό στρατιωτικό έδαφος για το μέλλον, μετά τον γεωστρατηγικό εξευτελισμό που υπέστη λόγω της συμμαχίας της με τους ισλαμοσυμμορίτες του ISIS, της Αλ Νούσρα και της Αλ Κάιντα.

Η σκέψη και μόνο ότι την περιοχή κατά μήκος των μεγάλων συνόρων με την Συρία θα την διαχειρίζονται Κούρδοι αυτονομιστές είναι «ο εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες» για την Άγκυρα. Στην πραγματικότητα η ατμόσφαιρα που περιβάλλει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι εχθρική, κάθε βήμα της Ουάσιγκτον στην περιοχή Συρίας-Ιράκ γίνεται αντιληπτό από την Άγκυρα ως απόδειξη μιας ατζέντας που έρχεται σε αντίθεση με τα τουρκικά συμφέροντα. Κατά τον Ερντογάν οι κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή υποδηλώνουν εχθρικές πράξεις τις οποίες η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί και θα πρέπει να αναλάβει δράση.

O Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία στις 27 Νοεμβρίου προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του AKP, ανέφερε τα εξής για τις ΗΠΑ και τις σχέσεις τους με του Κούρδους του PYD: «Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια σε εκείνους που οπλίζουν και εξοπλίζουν δεκάδες χιλιάδες άνδρες, αυτοί που το κάνουν δεν ασχολούνται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, διότι είναι αυτοί που κοιμούνται και μεγαλώνουν, που τρώνε και πίνουν με τρομοκράτες». 

Ο Ερντογάν επανειλημμένα έχει εκφράσει την θέση ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ενός μακρόχρονου συμμάχου και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», μόνο που ούτε ο ίδιος θεωρείται πλέον από τις ΗΠΑ ως μακρόχρονος σύμμαχος λόγω της απομάκρυνσης της Τουρκίας από την Δύση, αλλά ούτε και οι Κούρδοι της Συρίας είναι τρομοκράτες. Οι εξελίξεις στην Συρία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Κούρδους με σκοπό την δημιουργία μιας αυτόνομης ζώνης στα σύνορα με την Τουρκία, ίσως είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ  συνεργάζονται με μη τρομοκράτες στην περιοχή.

Γ. Λιναρδής