Έκθεση κόλαφος από την Κομισιόν: Τα μέτρα θα μείνουν για πάντα!

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 - 13:23

Έκθεση κόλαφος από την Κομισιόν: Τα μέτρα θα μείνουν για πάντα!

Η σκληρή και στυγνή πραγματικότητα των Μνημονίων δείχνει το αυθεντικά διαχρονικό πρόσωπό της, καθώς ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν για άλλα πέντε έως 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου το ερχόμενο καλοκαίρι στέλνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με την έκθεση-επισκόπηση του τρέχοντος προγράμματος την οποία δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν!

Η έκθεση, που συνυπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), υπογραμμίζει ότι «η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο των αξιολογήσεων του προγράμματος».

Μάλιστα, εστιάζει στην «σωστή και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων», όπως οι πλειστηριασμοί, τα οποία θα αποτελέσουν «βασική προτεραιότητα για την τρίτη αξιολόγηση», αλλά «θα απαιτήσουν και περαιτέρω προσπάθειες, τόσο κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος όσο και μετά τη λήξη του».

Όπως διαμηνύει η Κομισιόν, «η συνεχής εφαρμογή των προβλεπόμενων του προγράμματος, με πλήρη δέσμευση και “ιδιοκτησία” του σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, παραμένει “κλειδί” για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης εφαρμογής του».

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καυτηριάζει τα «καταστροφικά αποτελέσματα που είχε προς την εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης». Η έκθεση συνοψίζει τα μέτρα των δύο πρώτων αξιολογήσεων του 3ου Μνημονίου και σημειώνει ότι οι ήδη ψηφισμένες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 2,91 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής φθάνει το 4,5% του ΑΕΠ (8 δισ. ευρώ περίπου).

Σε αυτά θα προστεθούν άλλα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, επιβεβαιώνεται αυτό που έχουμε πει για τον χαρακτήρα των Μνημονίων. Ότι δηλαδή, έχουν την λογική της κινούμενης άμμου, αφού όσο περισσότερο κινείσαι μέσα σ’ αυτά τόσο πιο πολύ βουλιάζεις…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ