Οσμή σκανδάλου με την επικείμενη αγορά κτιρίου από την Περιφέρεια Αττικής - Έφερε το θέμα στην Βουλή η Χρυσή Αυγή

Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018 - 17:24

Οσμή σκανδάλου με την επικείμενη αγορά κτιρίου από την Περιφέρεια Αττικής - Έφερε το θέμα στην Βουλή η Χρυσή Αυγή

Η αδιαφάνεια. οι ατασθαλίες και οι μεθοδεύσεις δεν είναι άγνωστες λέξεις στις δομές της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σήμερα φέρνουμε στο φως το ζήτημα που έχει προκύψει με την επικείμενα αγορά κτιρίου από την περιφέρεια Αττικής με κόστος περίπου 20 εκατ. ευρώ, μια κίνηση που γεννά πολλά ερωτήματα και έχει οσμή σκανδάλου.

Η Χρυσή Αυγή έφερε το ζήτημα με ερώτησή του Συναγωνιστή Γιάννη Λαγού στην Βουλή και αναμένουμε τις απαντήσεις των αρμόδιων φορέων.

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε, όπου αναλύονται όλες οι πτυχές του ζητήματος:  

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: «Οσμή σκανδάλου όσον αφορά την επικείμενη αγορά κτιρίου για την Περιφέρεια Αττικής»   

Εντύπωση και προβληματισμό προκαλεί η επιμονή της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, όπου με συνοπτικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέσω της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας αποδέχτηκε τη μοναδική πρόταση εκ μέρους ιδιώτη μειοδότη και συγκεκριμένα της εταιρείας SYNERGO Α.Ε για την αγορά κτιρίου με έγκριση δαπάνης 19.800.000 ευρώ, προκειμένου να στεγασθούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό άρθρο της ιστοσελίδας ΓΟΝΕΙΣ που αναρτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 και προκάλεσε την αυτεπάγγελτη επέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου για τη διενέργεια έρευνας από πλευράς της Εισαγγελίας για τα καταγγελλόμενα και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και για το ότι ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής κάνει λόγο για αγορά σε τιμή πολλαπλάσια της αντικειμενικής του αξίας, όταν η αγοραστική αξία των σπιτιών όλων των Ελλήνων πολιτών έχει πέσει στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας.

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν οι ενέργειες του προέδρου της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής κ. Καραμάνου και αντίθετα από τα όσα προβλέπονται στη Διακήρυξη, ο ίδιος και τα λοιπά μέλη της παράταξης της κας. Δούρου αποφάσισαν να μη γίνει έλεγχος επί του τιμήματος από Ορκωτό Εκτιμητή του Μητρώου Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών (βλ. σελ. 17 της Διακήρυξης – ΑΔΑ: ΩΣΗ87Λ7-ΕΨ1), αλλά από τον τ. Πρόεδρο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, που ο ίδιος ο κ. Καραμάνος είπε ότι έχει καταργηθεί λόγω μνημονίων!

Επισημαίνεται ότι το κτίριο που πρόκειται να αγοραστεί δεν διασφαλίζει προσβασιμότητα στα ΑμΕΑ, βρίσκεται στα 1.700 μέτρα από το σταθμό Μετρό του Αγ. Αντωνίου επί της Λεωφ. Κηφισού 62-64 (πρώην κτίριο ΟΠΑΠ) και γεωγραφικά ανήκει στο Περιστέρι – Δυτικό Τομέα και όχι στον Κεντρικό Τομέα – Αθήνα, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη για το κτίριο του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής (αρ.3, παρ.3θ, Ν.3852/2010) και για την έδρα της Περιφέρειας Αττικής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το κτίριο έχει κριθεί ότι βρίσκεται εκτός Διακήρυξης, ενώ δημοπρασία και ένας μειοδότης είναι απλά έννοιες οξύμωρες, όπως πρωτοφανές είναι για τόσα πολλά εκατομμύρια ευρώ, να μην επαναλαμβάνεται ο Διαγωνισμός και το μοναδικό κτίριο προς αγορά από την Περιφέρεια Αττικής αυτή τη στιγμή να είναι αυτό του κ. Συγγελίδη, χωρίς άλλες εναλλακτικές. Επίσης, η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στα 4.500.000€, ενώ κατά τα λεγόμενα του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Καραμάνου, στα 14.500.000€ (!) όπως αναλυτικά σημειώνεται στο άρθρο της ιστοσελίδας ΓΟΝΕΙΣ.

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό δημιουργούν υπόνοιες για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και για εμπλοκή παρανόμων και υπογείων συμφερόντων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Με δεδομένη την βαθύτατη οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, με δεδομένες τις αποκαλύψεις για τη διαδικασία έκδοσης της απόφασης με αριθμό 1057/2017, τις αντιδράσεις συλλόγων εργαζομένων και φορέων της Αυτοδιοίκησης, τι προτίθεσθε να πράξετε προκειμένου να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά και η νομιμότητα του όλου εγχειρήματος;

Αθήνα, 5/1/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ