Είναι οι ΗΠΑ ισχυρές και ικανές για να πολεμήσουν;

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 - 13:30

Είναι οι ΗΠΑ ισχυρές και ικανές για να πολεμήσουν;

Οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και της έλλειψης βιομηχανικής πολιτικής κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ΗΠΑ. Η ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού που επί δεκαετίες ήκμαζε στην μεγάλη αυτή χώρα οδήγησε σε συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, στον ακραίο πλούτο της σιωνιστικής ολιγαρχίας, ενώ ταυτόχρονα προέκυψε μια νέα εργατική τάξη στα πρότυπα της Ινδίας και άλλων ασιατικών χωρών. Πρόσφατες μελέτες του αμερικανικού Πενταγώνου αναδεικνύουν ένα πρόβλημα που δεν είναι ευρέως γνωστό στους αμερικανούς πολίτες, αλλά ούτε καν στους επαΐοντες της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ:  Η μετατόπιση, ανάθεση, της αμερικανικής βιομηχανικής παραγωγής σε χώρες της Ασίας έχει αποψιλώσει το Πεντάγωνο από εσωτερικούς προμηθευτές, μηχανικούς και τεχνογνωσία για τα πλέον κρίσιμα συστατικά (απάρτια) των οπλικών συστημάτων των ενόπλων δυνάμεων.  

Στην ετήσια έκθεση (2018) του αμερικανικού Πενταγώνου σχετικά με το καθεστώς της βιομηχανικής βάσης των οπλικών συστημάτων που βρίσκονται υπό κατασκευή ή που πρόκειται να κατασκευαστούν, εμφανίζεται ένα κρίσιμο δομικό πρόβλημα. Ο υπερπόντιος εκτοπισμός της βιομηχανικής παραγωγής έχει μειώσει τόσο πολύ την στρατιωτική αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε να υπάρχουν πολύ ολίγοι αμερικανοί προμηθευτές σε μια μυριάδα κρίσιμων απαρτίων από τα οποία αποτελούνται τα οπλικά συστήματα. Για να το πούμε απλά: Οι ΗΠΑ δεν είναι αυτάρκης στην παραγωγή οπλικών συστημάτων.

Οι ΗΠΑ έχουν διαβρωθεί από την παγκοσμιοποίηση, ειδικά έχουν απογυμνώσει την βιομηχανική τους βάση που προορίζεται για στρατιωτικούς σκοπούς. Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα: Είναι οι ΗΠΑ ικανές να απειλήσουν σοβαρά έναν αξιόλογο αντίπαλο, είναι ισχυρές για να διεξάγουν έναν μακρύ και παγκόσμιο πόλεμο που εκ των πραγμάτων θα εκτείνεται σε πολλά μέτωπα; Είναι οι ΗΠΑ ικανές να υποστηρίξουν την «Pax Americana» η οποία έχει εξελιχθεί σε «Pax Zionista». Μπορούν οι ΗΠΑ εφαρμόζοντας σιωνιστική ιμπεριαλιστική πολιτική να αντέξουν εμπορικούς πολέμους και οικονομικές κυρώσεις σε αντιπάλους, όταν σημαντικά τμήματα της στρατιωτικής τους παραγωγής προέρχονται από υπερπόντιες εισαγωγές και μεταφορές τεχνολογίας από το εξωτερικό;

Η έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου (130 σελίδες)  που πριν από λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας σκοπεύει να προκαλέσει αντιδράσεις και λύσεις στην βιομηχανική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί εν όψει της προετοιμασίας ενός οικονομικού και ίσως στρατιωτικού πολέμου με την Κίνα. Είναι προφανές ότι τα θεμέλια της στρατιωτικής βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ είναι εξασθενημένα, χωρίς στέρεα θεμέλια βιομηχανικής παραγωγής κανένα κράτος δεν είναι ικανό να διεξάγει νικηφόρους πολέμους, πολύ δε περισσότερο να προκαλεί αξιόπιστα αντιπάλους που ήδη εδώ και δεκαετίες έχουν χτίσει γερές βάσεις σε αυτό τον τομέα.

Γ. Λιναρδής