Διάλειμμα στην θεατρική παράσταση της γερμανικής “Δημοκρατίας”

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 - 09:37

Διάλειμμα στην θεατρική παράσταση της γερμανικής “Δημοκρατίας”

Η Γερμανία εδώ και ολίγα εικοσιτετράωρα αντιμετωπίζει κυβερνητική κρίση. Οι συνομιλίες για σύσταση πλειοψηφικής κυβέρνησης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Grünen) απέτυχαν και η χώρα πιθανότατα οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές. Οι εκπρόσωποι του συντηρητικού-νεοφιλελεύθερου κατεστημένου και της ολιγαρχίας της Γερμανίας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία ενός προγράμματος κυβερνητικού συνασπισμού και έτσι η χώρα βυθίζεται σε σοβαρή πολιτική κρίση που μπορεί να επηρεάσει και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων για μια κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο αποδεικνύει την απώλεια επιρροής της Μέρκελ στα πολιτικά δρώμενα της Γερμανίας (το κόμμα της απώλεσε 65 έδρες στις εκλογές) και η αποτυχία των συνομιλιών για κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ CDU, FDP και Die Grünen αντικατοπτρίζει μια φάση αβεβαιότητας για την ΕΕ, καθώς η Γερμανία μαζί με την Γαλλία είναι ο εγγυητής των σχεδίων του Coudenhove-Kalergi για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο ένας εκ των δυο κύριων πυλώνων της ΕΕ διολισθαίνει σε κρίση, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην μετανάστευση Αφρικανών και Ασιατών οι οποίοι εξάλειψαν την θρυλική πολιτική σταθερότητα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Ουδείς παραγνωρίζει ότι η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της ΕΕ και η αβεβαιότητα που ανακύπτει από την αποτυχία σύστασης κυβερνητικού συνασπισμού είναι σαφές ότι επηρεάζει και την Γαλλία, καθώς η υλοποίηση  του κυβερνητικού προγράμματος του υπαλλήλου των Ρότσιλντ, προέδρου Μακρόν στηρίζεται και στην ικανότητα της Γερμανίας να δράσει προς την κατεύθυνση της επανίδρυσης της ΕΕ (π.χ. Ευρωπαϊκός Στρατός). Χωρίς την στήριξη της Γερμανίας η «ορμή» του Μακρόν θα ξεφτίσει και θα εξαφανιστεί πολύ γρήγορα, δίνοντας προβάδισμα στο εθνικιστικό κίνημα της Γαλλίας.

Το ευρωπαϊκό κατεστημένο, οι επίγονοι του Coudenhove-Kalergi τρέμουν μήπως και η κατάσταση μετά τις επαναληπτικές εκλογές χειροτερεύσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενισχυθεί περαιτέρω το πατριωτικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) από αυτές τις εκλογές. Η άρχουσα τάξη της Γερμανίας, η τάξη που προώθησε την παγκοσμιοποίηση, την μετανάστευση από την Αφρική και Ασία και την πολυπολιτισμικότητα προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο των πολιτικών κινήσεων, όμως αυτό φαίνεται πλέον να είναι δύσκολο.

Οι πολιτικές ζυμώσεις επιταχύνονται στην Γερμανία και αυτό που κορυφώθηκε στην δεκαετία του 1930 μπορεί να συμβεί και τώρα.

Γ. Λιναρδής