Εφημερίδα «Δημοκρατία»: Κοινή συμπαιγνία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το ξεπούλημα της Κύπρου

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 - 12:14

Εφημερίδα «Δημοκρατία»: Κοινή συμπαιγνία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το ξεπούλημα της Κύπρου

Λίγο πριν την διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, η μεθόδευση του ξεπουλήματος της Νήσου στον τουρκικό επεκτατισμό έχει την σφραγίδα όλου του «συνταγματικού τόξου».

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψε στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ο έγκριτος και έγκυρος δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς, όπου υπό τον τίτλο «Γερμανική αλεπού στο κυπριακό “παζάρι”!» αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Η σθεναρή επιδίωξη των Γερμανών για άμεση «λύση» και η ανήθικη συσχέτιση της ελληνικής στάσης με την πορεία της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, έπρεπε ήδη να έχουν σημάνει συναγερμό στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων. Όμως αντί έστω και προσχηματικών επιφυλάξεων η Νέα Δημοκρατία «ενθαρρύνει» τον Αναστασιάδη να προχωρήσει στη μοιραία συνθηκολόγηση, μη θέλοντας προφανώς να δυσαρεστήσει το Βερολίνο, ενώ η κυβέρνηση, κυρίως δια του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, κρατάει ακόμη κάποια «μπόσικα», τα οποία όμως θα εκλείψουν μπροστά στο φάσμα γενικευμένων πιέσεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε ακούγονται ήδη οι πρώτες φωνές που μιλούν για «ιστορική ευκαιρία» συμβιβασμού στο Κυπριακό προκειμένου να πετύχουμε συμβιβασμό και στο χρέος! Και οι φωνές αυτές δεν είναι διόλου τυχαίες.

Η πρόσφατη συνέντευξη του ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου γνωστού για τις…χαλαρές θέσεις του στα εθνικά θέματα είναι απολύτως αντιπροσωπευτική αυτής της σχολής σκέψης. Μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο ο Κούλογλου αφού ορθά επισημαίνει την εμμονή του Σόιμπλε εις βάρος της χώρας μας,(«Μακάρι να διαψευστώ αλλά οι Γερμανοί θα μας πάνε καροτσάκι για να μας φθείρουν τελείως…») προτείνει εμμέσως την διέξοδο: «…Το δεύτερο και πιο σημαντικό μας χαρτί είναι το Κυπριακό σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του είναι σε κρίσιμη φάση και η Ελλάδα έχει λόγο και είναι παίκτης. Αν λυθεί το Κυπριακό θα αποφορτίσει τη σχέση μας με την Τουρκία γιατί θα της δώσει την ευκαιρία να παίξει έναν ευρωπαϊκό ρόλο και να μπει κατά κάποιο τρόπο στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα. Επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει θετικά σημάδια στους Ευρωπαίους και είμαι πεπεισμένος ότι θα συμβάλει σε μια πιο ανεκτική στάση του Βερολίνου απέναντι στα οικονομικά μας, όπως η διαδικασία της αξιολόγησης. Άρα για μας το μεγαλύτερο χαρτί είναι να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού…»

Τάδε έφη Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Με τη Νέα Δημοκρατία σε ρόλο παρατηρητή να…χειροκροτεί τις προσπάθειες Αναστασιάδη. Υπάρχει λοιπόν κάτι που δεν καταλάβατε;”.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χαρβαλιά, ο Κούλογλου είναι αυτός ο οποίος προετοιμάζει το έδαφος για την αλλαγή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Κυπριακό με τον επονείδιστο συμβιβασμό, ο οποίος επί της ουσίας πρόκειται για επαίσχυντη προδοσία του Κυπριακού Ελληνισμού. Με πρόσχημα κάποιες (αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας) ρυθμίσεις για το χρέος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «λύση» του Κυπριακού, με τέτοιο αποτέλεσμα όμως το οποίο θα ικανοποιεί την Τουρκία! Ο νοών νοείτω…

Το ερώτημα είναι αν ο Κούλογλου έχει την προσωπική του άποψη, σταθερά προσανατολισμένη στον εθνομηδενισμό που τον διέπει, ή λειτουργεί σαν «λαγός» για την επικείμενη ολοκληρωτική αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμηθείτε, πάντως, ότι όταν ο Κοτζιάς χαρακτήρισε στο πρόσφατο παρελθόν ως «βλακείες» ανάλογες απόψεις του Κούλογλου (για την ακρίβεια του ιστολογίου Tvxs που του ανήκει) ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση δεν κάλυψαν τον υπουργό, μη αποδοκιμάζοντας κι αυτοί τις απόψεις του ιστολογίου που ανήκει  στον ευρωβουλευτή του κόμματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Όσο για την ΝΔ, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο απ’ αυτά που υποστηρίζει ο Χαρβαλιάς. Είναι ξεκάθαρα του ενδοτισμού που χαρακτηρίζει (και) την ΝΔ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ