Ο Καναδάς δεν αναγνώρισε την γενοκτονία των Ποντίων, κατόπιν πιέσεων των τούρκων που επικαλέστηκαν τις δηλώσεις Φίλη!

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018 - 10:56

Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το τέλος του 2016, από τους ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές του Καναδά Πάνα Μέρτσαντ και Λέο Χουσάκος, με ένα ψήφισμα που προωθεί την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, δεν είχε ευτυχή κατάληξη.

Το κείμενο που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Γερουσία του Καναδά, ζητούσε από την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να καταδικάσει κάθε προσπάθεια άρνησης της ιστορικής αλήθειας

Παράλληλα ζητούσε να οριστεί η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τους 353.000 Ποντίους. Η πρόταση των δύο γερουσιαστών καταψηφίστηκε με 32 ψήφους κατά, 21 ψήφους υπέρ και 16 παρών.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας άσκησε πιέσεις για την μη αναγνώριση της Γενοκτονίας, τονίζοντας ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ και εξήγησε την… ευαισθησία της χώρας του για το θέμα.

Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο, μεταξύ των επιχειρημάτων της τουρκικής πλευράς ήταν και οι δηλώσεις του Φίλη το 2015, λέγοντας ότι...

Διαβάστε την συνέχεια στο Εθνικισμός.net