Χρίστος Χρίστου: Η εθνική αυτοταπείνωση της Κυπριακής Βουλής στις απαιτήσεις του Ακιντζί

Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 - 11:38

Χρίστος Χρίστου: Η εθνική αυτοταπείνωση της Κυπριακής Βουλής στις απαιτήσεις του Ακιντζί

Τον τελευταίο μήνα, Μάρτιο του 2017, παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Η απόφαση υπέρ της τροπολογίας του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στην οποία καθοριζόταν η ολιγόλεπτη αναφορά στο Ενωτικό δημοψήφισμα μία φορά κάθε χρόνο στις σχολικές αίθουσες ήταν αρκετή για να αποδείξει πόσο υποταγμένοι είναι κάποιοι πολιτικοί στα κελεύσματα του Μουσταφά και συνεπακόλουθα της Άγκυρας και του Ερντογάν.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Μετά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας από τη Βουλή και την αντίδραση από το ΑΚΕΛ και των νεοφιλελεύθερων βουλευτών του ΔΗΣΥ, ο Μουσταφά Ακκιντζί αποσύρθηκε από την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, απαιτώντας την διόρθωση του λάθους (!) της Βουλής των Αντιπροσώπων για να επιστρέψει σε αυτές. Οι διαπραγματεύσεις βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στον αέρα, παρόλο που ήδη έδειχναν σημάδια αποτυχίας με την τουρκική πλευρά να εγείρει συνεχώς νέα ζητήματα όπως για παράδειγμα τις τέσσερις ελευθερίες για τα ογδόντα εκατομμύρια των Τούρκων υπηκόων, εντός της Ομόσπονδης Κύπρου.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή ανέλαβαν δράση τα δύο κυριότερα στηρίγματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Πρώτα ο γ.γ του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τουρκοκύπριο εγκάθετο της Άγκυρας για να του επιβεβαιώσει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αλλάξει την στρατηγική της για επίλυση του Κυπριακού συνεχίζοντας να είναι προσηλωμένη στην λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Σε δεύτερο χρόνο και μάλιστα από τρίτη πηγή έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, συναντήθηκε εν κρυπτώ και συνέφαγε με τον Μουσταφά Ακκιντζί, με χώρο μάλιστα συνάντησης το ψευδοπροεδρικό μέγαρο στην κατεχόμενη Λευκωσία!

Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιογραφικές πηγές η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ και είχε ως στόχο την συνομολόγηση του τρόπου επανέναρξης των συνομιλιών, μετά από την πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ για κατάθεση νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά ακύρωνε την προηγούμενη απόφαση της Βουλής για την διδασκαλία του Ενωτικού δημοψηφίσματος. Ουσιαστικά ο ΔΗΣΥ έγινε η ουρά του Ακκιντζί, ο οποίος απαίτησε και πέτυχε να αποσυρθεί μία πρόνοια η οποία αφορούσε την παιδεία των Ελλήνων μαθητών της Κύπρου!

Η κίνηση αυτή προδίδει και το μέλλον σε μια «επανενωμένη» και ομόσπονδη Κύπρο, όπου μία απόφαση είτε μικρή είτε μεγάλη του μελλοντικού κράτους, για να παρθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση των Τούρκων και συνεπακόλουθα της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν. Ή ακόμη χειρότερα θα είμαστε ο κομιστής των τουρκικών θέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν θα παίρνονται οι αποφάσεις είτε στην Κομισιόν είτε στο Ευρωκοινοβούλιο, έχοντας πάνω από το κεφάλι μας τη δαμόκλειο σπάθη της τουρκικής απειλής, είτε αυτή είναι συγκαλυμμένη είτε απροκάλυπτη.

Είναι άραγε τυχαία η επιμονή του Μουσταφά Ακκιντζί για την «διόρθωση» της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εκφράστηκε τόσο στα ΜΜΕ όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ; Η απάντηση είναι όχι. Η υποταγή της πλευράς μας στις τουρκικές απαιτήσεις θέλουν να είναι πλήρης εξ’ ου και πλέον είχαμε και μία δήλωση από τουρκοκύπριο «αξιωματούχο» ο οποίος απαίτησε να ζητήσουμε και συγνώμη για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες!

Φυσικό αέριο

Ο παραλογισμός είναι τόσος που πλέον οι Τούρκοι, με χάρτες τους οποίους εκδίδουν χαρίζουν την μισή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπακόλουθα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που αυτή περιέχει στις γειτονικές χώρες Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και φυσικά και στον εαυτό της. Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα λοιπόν χάρτη δίνεται στις πιο πάνω χώρες η μισή περίπου ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ αποκόπτεται η σύνδεση ελλαδικής ΑΟΖ και κυπριακής στο σημείο νοτιοανατολικά του Καστελορίζου.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θέλει να κερδίσει υποστήριξη από τις γειτονικές χώρες οι οποίες μπορεί να καλοβλέπουν τα κοιτάσματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναστάτωση στις εταιρείες οι οποίες σχεδιάζουν την εξόρυξη των υδρογονανθράκων από τα θαλάσσια «οικόπεδα» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελπίζουμε οι κρατικές υπηρεσίες και κυρίως το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνουν σωστά την δουλειά τους και να αντιμετωπίζουν άμεσα τις τρικλοποδιές που προσπαθεί να θέσει η Άγκυρα στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πάγια θέση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου είναι η ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκάφη τα οποία δεν θα έχουν απλά μια παρουσία στην περιοχή αλλά θα μπορούν να περιφρουρήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ΑΟΖ και τα συμφέροντα της Πατρίδας μας.

Πρέπει επιτέλους η ηγεσία αυτού του τόπου να ξυπνήσει από το λήθαργο και να αρχίσει να σχεδιάζει την στρατηγική μας για έξοδο από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει το πρόβλημά μας λόγω της συνεχούς υποχωρητικότητας της πλευράς μας.

Η Τουρκία του Ερντογάν

Το τουρκικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος στην Τουρκία έφερε ξανά στην επιφάνεια το πρόβλημα των τουρκικών πληθυσμών στην Ευρώπη και τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Προέδρου της γείτονας χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Ως γνωστό το τουρκικό δημοψήφισμα στο οποίο δικαίωμα ψήφου έχουν και τα εκατομμύρια των Τούρκων μεταναστών που βρίσκονται στην Ευρώπη, μπορεί να κριθεί για μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφων. Η τουρκική κυβέρνηση λοιπόν προσπάθησε να κάνει μια επιθετική πολιτική προσέγγισης των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη με την διενέργεια μεγάλων ανοικτών εκδηλώσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και την ταυτόχρονη επίσκεψη σε αυτές Τούρκων αξιωματούχων.

Η απάντηση από την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν αρνητική με την Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία να κρατούν την πιο σκληρή στάση, πλήρους απαγόρευσης οποιασδήποτε ανοικτής συγκέντρωση για το τουρκικό δημοψήφισμα. Αυτό έφερε την οργίλη αντίδραση του Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε την Ευρώπη για ναζιστικές πρακτικές!

Η συμπεριφορά αυτή του Τούρκου προέδρου έφερε την αντίστοιχη δυσφορία των Ευρωπαίων ηγετών και κυρίως της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης κατά της Τουρκίας και της εκπεφρασμένης βούλησής της να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη το ολλανδικό πατριωτικό κόμμα στις πρόσφατες εκλογές αναδείχτηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνοντας κατακόρυφα τα ποσοστά του. Ταυτόχρονα τα μηνύματα από την Γαλλία και το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν είναι πολύ θετικά. Οι Ευρωπαϊκοί λαοί φαίνονται να ξυπνάνε αργά αλλά σταθερά και να διεκδικούν πίσω τις Πατρίδες τους.

Μπροστά σε όλα αυτά πού βρίσκεται όμως ο Ελληνισμός; Δυστυχώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αποτελούν αυτή τη στιγμή σε επίπεδο κυβερνήσεων τους πιο ένθερμους  υποστηρικτές της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Αδυνατούμε ακόμα και να εκμεταλλευθούμε το αρνητικό κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη και να αξιοποιήσουμε το αρνητικό μομέντουμ κατά του Ερντογάν για να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Επιτέλους ας ξυπνήσουμε και ας πάρουμε την θέση που μας αξίζει ως Ελληνισμός στην Αν. Μεσόγειο.

Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος ΕΛΑΜ