Χρηματοδότης της Κλίντον ο Ερντογάν: Χορηγίες με αντάλλαγμα πολιτικές εις βάρος της Ελλάδας

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016 - 12:30

Χρηματοδότης της Κλίντον ο Ερντογάν: Χορηγίες με αντάλλαγμα πολιτικές εις βάρος της Ελλάδας

Έχουμε δει κατά καιρούς αφιερώματα στον τύπο σχετικά με την στήριξη τόσο της ΝΔ, όσο και του Σύριζα, προς το πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον, εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Τώρα, όπως αποκαλύπτεται από τα Wikileaks, υπήρχε άλλος ένας... χορηγός της Χίλαρι Κλίντον, που δεν είναι άλλος από τον Ταγίπ Ερντογάν, τον ανθέλληνα που προκαλεί με τις δηλώσεις του και ονειρεύεται μία νέα «Οθωμανική Αυτοκρατορία» εις βάρος της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2015 ο Ποντέστα προώθησε ένα email του Μάικλ Ουέρτζ του Center for American Progress στον Ντένις Τσενγκ, οικονομικό διευθυντή του Ιδρύματος Κλίντον. Ο Ουέρτζ ανέφερε πως υπήρχαν δωρεές που κατατίθεντο εξ ονόματος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Σημειώνουμε ότι αυτή η πρακτική απαγορεύεται από τους αμερικανικούς νόμους.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: “John, άκουσα αυτό από δεύτερο χέρι, αλλά (το άκουσα) περισσότερο από μία φορά. Φαίνεται ότι η φατρία του Ερντογάν κάνει σημαντικές επενδύσεις στις ΗΠΑ για να καταπολεμήσει την αντιπολίτευση (CHP, Κούρδους, και Γκιουλενιστές) και να αποκτήσει πρόσβαση σε πολιτικούς και την αμερικανική κυβέρνηση. Μου είπαν ότι οι άνθρωποι του Ερντογάν προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν μέσω δωρεών σε δημοκρατικούς υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας (εννοεί της Χίλαρι Κλίντον). Δύο ονόματα που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι αυτά του Mehmet Celebi και του Ali Cinar. Με ευχαρίστηση θα σου δώσω περισσότερες λεπτομέρειες από το τηλέφωνο εάν δεν ψωνίζεις σε ποτοπωλείο”.

Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι το παράνομο της χρηματοδοτήσεως της Χίλαρι Κλίντον από τον Ερντογάν. Αυτό θα μπορούσε να μην έχει αποκαλυφθεί ποτέ ή οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες να επέλεγαν να το αγνοήσουν, όπως έκαναν έως τώρα.

Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι χορηγίες γίνονται σε αντάλλαγμα για ευνοϊκή μεταχείρηση των τουρκικών αιτημάτων της εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που υποδεικνύει άλλον έναν λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να υφίσταται ελληνοαμερικανική συνεργασία, πόσω μάλλον συμμαχία.