«Χαστούκι» των Πομάκων στους τουρκόψυχους του DEB: «Έχουμε Ελληνική Εθνική Συνείδηση»

Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019 - 12:12

«Χαστούκι» των Πομάκων στους τουρκόψυχους του DEB: «Έχουμε Ελληνική Εθνική Συνείδηση»

Οι ανιστόρητες, προκλητικές και φυσικά ανθελληνικές δηλώσεις της προέδρου του φιλοτουρκικού μορφώματος DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου προκάλεσαν, συν τοις άλλοις, και την αντίδραση αρκετών μουσουλμάνων στην Θράκη. Συγκεκριμένα, με επιστολή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης και η πρόεδρός του Εμινέ Μπορουτζή διαχωρίζουν την θέση τους τονίζοντας ότι οι απόψεις του ΚΙΕΦ δεν εκφράζουν την πλειονότητα των συνιστωσών της μειονότητας.

«Δεν μας προκάλεσαν έκπληξη οι δηλώσεις της προέδρου του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) περί εξομοίωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη με τουρκική εθνική μειονότητα. Όπως είναι γνωστό, πέρα από τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελείται και από δύο άλλες συνιστώσες, τους Πομάκους και τους Ρομά, οι οποίοι έχουν ελληνική εθνική συνείδηση» επισημαίνει.

«Ως Ελληνίδα Πομάκα νιώθω ότι τέτοιες δηλώσεις είναι απαράδεκτες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προσβάλλουν τις άλλες συνιστώσες της μουσουλμανικής μειονότητας και το πατριωτικό τους αίσθημα. Είναι σαφές ότι το κόμμα αυτό δεν εκπροσωπεί το σύνολο της μειονότητας» προσθέτει.

Στο τέλος η Εμινέ Μπουρουτζή, με την ιδιότητα της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, επισημαίνει: «Ως Σύλλογος Πομάκων του Νομού Ξάνθης, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους Πομάκων της Θράκης, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ξεχωριστής μας ταυτότητας και κουλτούρας και αναχαίτισης της ποδηγέτησης της τουρκόφωνης συνιστώσας και των εκπροσώπων της».

Τέτοιου είδους δηλώσεις από εκπροσώπους των Πομάκων ενοχλούν σφόδρα όχι μόνο την σφηκοφωλιά του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή (στο οποίο οφείλει να μπει «λουκέτο» το συντομότερο δυνατόν), αλλά και κάποιους ελληνόφωνους ανθέλληνες, οι οποίοι για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά θέλουν να παρουσιάσουν την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως ένα «ενιαίο σύνολο», λέγοντας δηλαδή ό,τι και η Τουρκία. Το γεγονός δε ότι αυτοί οι τύποι είναι και λυσσασμένοι διώκτες της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ δείχνει πολλά για το ποιόν τους…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ