Βιβλιοπαρουσίαση: Στη Μάνη με τους Μανιάτες και τον Πάνο Κατσαρέα

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 - 07:28

Οι εκδόσεις «Νέα Σπάρτη» επιστρέφουν με μία σημαντικότατη έκδοση, που θα ρίξει φως στα ιστορικά γεγονότα πέριξ της κομμουνιστικής ανταρσίας που στοίχισε στον τόπο περισσότερους νεκρούς από ό,τι η πολλαπλή κατοχή που βίωσε η Πατρίδα μας από τους κατακτητές.

Επίκεντρο της παράθεσης των ιστορικών γεγονότων η Μάνη, η ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα η δράση του λησμονημένου από τους ψευτοδεξιούς, αλλά και συκοφαντημένου από τους αριστερούς και τους συνοδοιπόρους τους ήρωα του Έθνους, «Αετού της Μάνης» Πάνου Κατσαρέα.

Ο Πάνος Κατσαρέας γεννήθηκε το 1912 στην Πολιάνα Μάνης (τον σημερινό Άγιο Νίκωνα). Ο Πρώτος Γύρος της κομμουνιστικής ανταρσίας, με σκοπό την διάλυση όλων των εθνικών ανταρτικών ομάδων, ώστε να μην υπάρξει ένοπλο αντίπαλον δέος στους επιστράτους του σταλινισμού, όταν αυτοί θα επιχειρούσαν να καταλάβουν την εξουσία, αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών τον οδήγησε να ιδρύσει 6 στις Ιουνίου 1946 την εθνική οργάνωση «Εθνικές Αντικομμουνιστικές Ομάδες Κυνηγών» (ΕΑΟΚ), με έδρα την αδούλωτη Μάνη και ακτίνα δράσεως την Λακωνία και τις γειτονικές περιοχές της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας, με σκοπό την προστασία του κόσμου από τους κατσαπλιάδες του ΚΚΕ που ονειρεύονταν «Μελιγαλάδες».

Ο Πάνος Κατσαρέας, που είχε γίνει ο φόβος και τρόμος των συμμοριτών, δολοφονήθηκε την 21η Μαρτίου 1947, σε ενέδρα των κομμουνιστών, 5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γεράκι της Λακωνίας, στο οποίο είχε μεταβεί για επιθεώρηση των εκεί μονάδων της οργανώσεώς του. Μαζί του, σκοτώθηκε ο συγκροτηματάρχης Κούλης Παπαδάκος και ο οδηγός του, Πιερρακάκης. Οι υπόλοιποι της συνοδείας του, τραυματίσθηκαν αλλά τελικώς επέζησαν.

Παρά την μπαμπέσικη δολοφονία, η εθνική οργάνωση που ίδρυσε ο Κατσαρέας διατηρήθηκε και συνέχισε να πολεμά τους εχθρούς της Πατρίδος, με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Μάλιστα, στα τέλη του 1948 - κι ενώ οι συμμορίτες είχαν τσακιστεί στην περιοχή της Λακωνίας - οι μονάδες των ΕΑΟΚ ενετάχθησαν στον Εθνικό Στρατό, σε δύο φάσεις. Οι πρώτοι τέσσερις λόχοι ορκίστηκαν στην Σπάρτη στις 19 Δεκεμβρίου, ενώ η διλοχία του Γερακάρη ορκίστηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1949 στο Γύθειο. Και πολέμησαν μέχρι την τελική νίκη, την οποία αφιέρωσαν στην μνήμη του Πάνου Κατσαρέα!

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ