Βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν χτυπούν στόχους στην Συρία και στο Ιράκ

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 - 10:17

Σε ανάρτηση μας στις 24 Δεκεμβρίου 2013 με τίτλο «Το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και η επιρροή του στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο» είχαμε αναλύσει διεξοδικά το πυραυλικό δυναμικό αυτής της χώρας και είχαμε τονίσει ότι στο μέλλον η Τεχεράνη θα δύναται να ασκεί γεωστρατηγική πίεση ένεκα αυτού του δυναμικού στα κράτη της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου. Είχαμε αναφέρει ότι το Ιράν αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες των βαλλιστικών του πυραύλων ως αντιστάθμισμα σε σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη και άρματα που δεν διαθέτει. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι για το Ιράν το κυριότερο στρατηγικό πλεονέκτημα, και ως πρόληψη από πιθανή επίθεση και ως επίδειξη δύναμης στην Μέση Ανατολή.

Στις 8 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου οι Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις στόχευσαν με βαλλιστικούς πυραύλους θέσεις των αντιπάλων τους στην Συρία και στο Ιράκ. Ήταν η σημαντικότερη πυραυλική επίθεση του Ιράν τα τελευταία 20 χρόνια, μια επίθεση που είχε ως στόχο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα ήταν Fateh-110 μεσαίου βεληνεκούς, ο πύραυλος αυτός φέρει εκρηκτική γόμωση 500 kg και έχει CEP (Circular Error Probability) 100-300 m. Πριν από αυτές τις δυο επιθέσεις, η μοναδική πυραυλική επίθεση που είχε πραγματοποιήσει το Ιράν την τρέχουσα δεκαετία ήταν το 2017 εναντίον στόχων του ISIS στην επαρχία Ντέιρ Εζ-Ζορ της Συρίας.

Οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις καταδεικνύουν ότι το Ιράν έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων. Υπενθυμίζουμε ότι οι Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις επί εποχής Σάχη Ρεζά Παχλεβί διέθεταν μεν μια σύγχρονη πολεμική αεροπορία, εξοπλισμένη από τις ΗΠΑ, αλλά το πυραυλικό τους δυναμικό ήταν ανύπαρκτο. Οι διάδοχοι του Σάχη, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, κατάφεραν να αναπτύξουν με την βοήθεια της ρωσικής και κινεζικής τεχνογνωσίας και να κατασκευάσουν βαλλιστικούς πυραύλους όπως τους Shahab, Ghadir, Khalij και Zelzal με ακτίνες δράσης που κυμαίνονται από 125 έως περίπου 2000 χλμ. Σήμερα το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων στην Μέση Ανατολή και το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της χώρας εργάζεται πυρετωδώς ώστε να αυξήσει τις δυνατότητες αυτών των πυραύλων, κυρίως αναφορικά με την εμβέλεια και την αξιοπιστία.

Σε αντίθεση με την ανάπτυξη πυραύλων, το Ιράν σήμερα υστερεί σε σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, το δυναμικό της πολεμικής αεροπορίας αποτελείται από 12 αεροσκάφη Sukhoi-22  τα οποία αναβαθμίστηκαν πρόσφατα, ενώ το αρματικό δυναμικό μέχρι στιγμής είναι ανύπαρκτο. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η παραγωγή 800 περίπου αρμάτων μάχης «Karrar» τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία των ρωσικών Τ-90, όσον αφορά τα πολεμικά αεροσκάφη το Ιράν αναπτύσσει το δικό του μαχητικό «Kowsar» 4ης γενιάς, πρωτότυπο του οποίου παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο.

 Το ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει και δεν δύναται να υποτιμηθεί από την Ελλάδα. Τα ιρανικά στρατηγικά συμφέροντα συγκλίνουν περαιτέρω και τάχιστα με αυτά της Ρωσίας και της Κίνας και είναι βέβαιο ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει την αναδυόμενη στρατιωτική του υπεροχή ως στρατηγική σφήνα στα σχέδια των ΗΠΑ-Ισραήλ στην περιοχή.

Γ. Λιναρδής