ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο προστασίας Εθνικής κυριαρχίας

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 - 09:58

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο προστασίας Εθνικής κυριαρχίας

Η γεωπολιτική και η ενέργεια είναι όροι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ χωρών, τους συσχετισμούς μεταξύ συνασπισμών και δημιουργούν νέα εργαλεία γεωπολιτικής και νέες ευκαιρίες στην εξωτερική πολιτική. Ο ενεργειακός χάρτης και τα υποθαλάσσια ενεργειακά αποθέματα του Ιονίου, του Αιγαίου, της Κρήτης και της Κύπρου ουσιαστικά πλοηγούν, ή θα έπρεπε να πλοηγούν, τα νέα θέματα που προκύπτουν στην εξωτερική και αμυντική πολιτική του ελλαδικού χώρου.

Στο πλέγμα της ενέργειας και της γεωπολιτικής δημιουργούνται για την Ελλάδα και την Κύπρο νέες δυνατότητες άσκησης εξωτερικής πολιτικής, καθώς και νέα δεδομένα προστασίας της εθνικής κυριαρχίας. Η εκμετάλλευση από τα δυο ελληνικά κράτη αυτού του γεωπολιτικού εργαλείου  της ενέργειας απαιτεί ανάλυση και κατανόηση των παγκόσμιων μετατοπίσεων στον γεωπολιτικό χάρτη, πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες και ιδεοληπτικούς προσανατολισμούς.

Όπως η ενεργειακή αφθονία δεν είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί απαραίτητα στον επιλεκτικό απομονωτισμό, έτσι και η χρήση της ενέργειας ως όπλου επιρροής και προστασίας δεν αποτελεί κάτι το πρωτοφανές και μοναδικό στην Realpolitik των κρατικών οντοτήτων. Κάποιοι ίσως διαφωνούν εάν η χρήση αυτού του όπλου είναι ηθικώς επιτρεπτή. Εάν όμως η εναλλακτική λύση είναι ο πόλεμος ή η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, τότε σαφώς και η ενέργεια, τα ενεργειακά αποθέματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως όπλο προστασίας των εθνικών συμφερόντων. Χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν την ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο θα πρέπει να γνωρίζουν και τις πιθανότητες να παραχθεί με αυτό το όπλο το επιθυμητό αποτέλεσμα στην άσκηση εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Δεν υπάρχουν αναλυτικά μοντέλα που θα μπορούσαν να προβλέψουν τα αποτελέσματα της χρήσης αυτού του όπλου, όμως η συστηματική προσέγγιση του ρίσκου που συνεπάγεται από αυτή την χρήση σίγουρα παράγει καλύτερες προοπτικές στα αποτελέσματα, καθώς θα είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες οι επικίνδυνες εχθρικές παρεμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο καμία χώρα δεν μπορεί να αποφύγει την περίπλοκη διασταύρωση της ενέργειας ως γεωπολιτικό όπλο και της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας. Για την Ελλάδα και την Κύπρο ανατέλλει μια μοναδική ευκαιρία αλλά και πρόκληση να εκμεταλλευτούν ως όπλο τα ενεργειακά αποθέματα και την εκμετάλλευση αυτών. Τα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα δίνουν την ευκαιρία για μια δυναμική εξωτερική και αμυντική πολιτική μακριά από απαρχαιωμένες συμμαχίες στις οποίες τα δυο ελληνικά κράτη δρουν ως μισθοφόροι σιωνιστικών συμφερόντων, αναδεικνύουν ευκαιρίες για αλλαγή προσανατολισμού σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα ενεργειακά κοιτάσματα Ελλάδας-Κύπρου αποτελούν στρατηγικό όπλο του Ελληνισμού και η γεωπολιτική υπεραξία αυτού του ενεργειακού όπλου πρέπει να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να προστατευθεί η εθνική κυριαρχία και η ανεξαρτησία του ελληνικού λαού. Η γεωπολιτική σημασία του ελλαδικού χώρου δεν στηρίζεται μόνο στην γεωστρατηγική αυτού του χώρου, αλλά και στην γεωοικονομία του. Αυτή η χωροθεσιακή πραγματικότητα, γεωστρατηγική συν γεωοικονομία, δίνει την δυνατότητα στα δυο ελληνικά κράτη να εκπληρώσουν τουλάχιστον τον γνωστό όρο «αποτροπής» χρησιμοποιώντας και την ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο, με την εθνική μας άμυνα να συνακολουθεί με την αυτόνομη συλλογιστική της και με γνώμονα την κύρια απειλή που είναι βέβαια η τουρκική. Η αποτροπή η οποία σαφέστατα άπτεται της εθνικής κυριαρχίας θα πρέπει να εξασφαλίζεται από δυο τινά, πρώτον την αμυντική ικανότητα και δεύτερον την χρήση των γεωπολιτικών όπλων, που ένα εξ αυτών αλλά καθοριστικό είναι το ενεργειακό.

Επειδή η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται γεωπολιτικά στο μάτι του κυκλώνα, επειδή στα Βαλκάνια αναμένεται νέος γύρος αποσταθεροποιητικών τάσεων και ενεργειών, επειδή η τουρκική επιθετική πολιτική θα παραμείνει αναλλοίωτη έναντι του ελλαδικού χώρου, επειδή ουδεμία ασφάλεια μας παρέχει το ΝΑΤΟ ή ο κυοφορούμενος ευρωπαϊκός στρατός, αυτό που μας απομένει είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα γεωπολιτικά εργαλεία για να επιβιώσουμε ως έθνος. Ένα από αυτά τα εργαλεία και πλέον σημαντικό είναι το όπλο της ενέργειας συνδυαζόμενο απαραιτήτως με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και με την αλλαγή προσανατολισμού στην εξωτερική μας πολιτική.

Γ. Λιναρδής