Φρένο στην ισλαμοποίηση: Ανακλήθηκε άδεια για τζαμί σε κωμόπολη κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 - 20:33

Φρένο στην ισλαμοποίηση: Ανακλήθηκε άδεια για τζαμί σε κωμόπολη κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα προχωρούν οι διαδικασίες ανέγερσης τζαμιού στην καρδιά της Ελληνικής πρωτεύουσας, μία απόφαση σταθμό πήρε χθες το δημοτικό συμβούλιο της κωμόπολης Σέστο ΣανΤζιοβάνι, κοντά στο Μιλάνο, υπερψηφίζοντας την ανάκληση της άδειας για την κατασκευή τεμένους στην περιοχή. Το δημοτικό συμβούλιο έφερε το αμφιλεγόμενο θέμα σε ψηφοφορία, καθώς, ούτως ή άλλως, η ανέγερση ακόμη ενός τζαμιού στην βόρεια Ιταλία ήταν ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε ότι ανακαλείται η άδεια κατασκευής του μεγαλύτερου τεμένους στην βόρεια Ιταλία, ενώ το δημοτικό συμβούλιο επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι παρατηρήθηκαν «σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο το 2013 και το 2015».

Στο πλαίσιο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο του Σέστο ΣανΤζιοβάνι υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση για την ανάκληση παραχώρησης της έκτασης για την ανέγερση του τεμένους, ενώ από όλες τις παρατάξεις που μετέχουν στο Δ.Σ μόνο το Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα διαχώρισε τη θέση του.

Η ανέγερση του τζαμιού, το οποίο η μουσουλμανική κοινότητα ευελπιστούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στον ιταλικό Βορρά, πράγμα όχι πρωτόγνωρο, αφού τον περασμένο Αύγουστο είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο με την κατασκευή τεμένους λίγα  μέτρα από τον Πύργο της Πίζας.

Οι κάτοικοι είχαν ξεκινήσει καμπάνιες, καθώς χτιζόταν το τέμενος, γιατί θα ήταν πολύ κοντά σε ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα και ενδεχομένως να αποτελούσε κέντρο ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που πολίτες εναντιώθηκαν στη δημιουργία τζαμιού στην Ιταλία, με το 57% των Πιζάνων να δηλώνουν αντίθετοι.

Και στην Ιταλία, λοιπόν, η αντίδραση για την κατασκευή τζαμιού παίρνει σάρκα και οστά ως ένα μήνυμα στην προσπάθεια αντίθεσης και αντίστασης στην ισλαμοποίηση της χώρας και της Ευρώπης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ