6 στους 10 Έλληνες περιμένουν να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017 - 16:27

6 στους 10 Έλληνες περιμένουν να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα

Παρά την αισχρή προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί κυριολεκτικά να μετατρέψει το μαύρο σε άσπρο, με μελανά χρώματα εξακολουθούν να προβλέπουν το μέλλον τους τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Νοέμβριο, το 60% (από 58% τον Οκτώβριο) αναμένει αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 2% (από 5%) προβλέπει μικρή βελτίωση.

Το ίδιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες και για την πορεία της Χώρας, καθώς το 64% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος το επόμενο έτος, έναντι του 9% το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση.

Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο «μαύρη» όταν η έρευνα φτάνει στο ερώτημα για τη δυνατότητα αποταμίευσης των νοικοκυριών, καθώς το 92% (έναντι 89% τον Οκτώβριο) δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο. Πολύ πιθανή απαντά, αντίθετα, μόνο το 8% (από 10% τον προηγούμενο μήνα).

Στο ίδιο κλίμα και οι απαντήσεις στην ερώτηση για το πώς τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά καθώς το 65% (έναντι 60% τον Οκτώβριο) απαντά ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», ενώ παραμένει στο 13% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Έτσι οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ μειώνονται στο 9% (από 12%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» περιορίζονται στο 13% (από 15%).

Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν επίσης ότι θα υπάρξει μικρή ή αισθητή αύξηση της ανεργίας με το 13% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά ή αισθητή μείωσή της.

Όσο κι αν προσπαθεί η «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, το μέγεθος (και) των δικών της μνημονιακών επιλογών είναι επαρκές προκειμένου να δημιουργεί αισθήματα ανησυχίας, ανασφάλειας και απόγνωσης στους Έλληνες ενόψει των ακόμη πιο δύσκολων στιγμών που έπονται για την Πατρίδα και τον Λαό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ