401 χρόνια από το Θάνατο του Μεγάλου Επαναστάτη, Διονυσίου του Φιλοσόφου

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 - 07:14

401 χρόνια από το Θάνατο του Μεγάλου Επαναστάτη, Διονυσίου του Φιλοσόφου

Ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος ήταν ένθερμος πατριώτης στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Γεννήθηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας το 1541. Σε μικρή ηλικία έγινε μοναχός. Μεγαλώνοντας εγκατέλειψε τη μοναστική ζωή και πήγε για σπουδές στην Πάδοβα της Ιταλίας. Σπούδασε Ιατρική, Φιλοσοφία, Αστρονομία και Ποίηση. Το 1582 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και δέκα χρόνια αργότερα αναδείχτηκε μητροπολίτης Λάρισας.

Ο Διονύσιος ήταν άνθρωπος μορφωμένος, μιλούσε πολλές ξένες γλώσσες και ήταν πολύ προοδευτικός για την εποχή του. Αρχικά ήρθε σε συνεννόηση με τον Δούκα της Νεβέρ της Γαλλίας και άρχισε να οργανώνει τους Έλληνες για να εξεγερθούν ενάντια στο τουρκικό ζυγό. Επειδή χρησιμοποίησε χρήματα της εκκλησίας, για τους μυστικούς του σκοπούς, προδόθηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ιταλία και εν συνεχεία στην Ισπανία. Εκεί συνεννοήθηκε με τον Πάπα και με Έλληνες και φιλέλληνες του εξωτερικού για να τον βοηθήσουν στην εξέγερση. Επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Διχουνίου, κοντά στα Ιωάννινα, όπου ήταν και το ορμητήριό του

Ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος ηγήθηκε δύο εξεγέρσεων αγροτών εναντίον των Τούρκων, μία στην περιοχή των Αγράφων το 1600 και μία το 1611 στα Ιωάννινα. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1611 χίλιοι εξεγερμένοι Έλληνες αγρότες και βοσκοί, κυρίως από την περιοχή της Παραμυθιάς,  με επικεφαλής τον εμπνευσμένο ιεράρχη Διονύσιο, οπλισμένοι μόνο με γεωργικά εργαλεία, κατέλαβαν για μια νύχτα τα Ιωάννινα, πυρπολώντας το διοικητήριο του Οσμάν Πασά στην Καλούτσανη. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη εξέγερση στον ελλαδικό χώρο την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Όμως μετά την αποτυχία της εξέγερσης, ο Διονύσιος βλέπωντας τους άντρες του να υποχωρούν άτακτα,κατέφυγε σε μια σπηλιά κάτω απο το κάστρο των Ιωαννίνων,η οποία μετέπειτα ονομάστηκε ''Τρύπα του Σκυλόσοφου''. Δυστυχώς για αυτόν τον εντόπισαν λίγες μέρες μετά μερικοί Εβραίοι και τον παρέδωσαν στους Τούρκους. Αυτοί,αφού πρώτα τον διαπόμπευσαν στη συνέχεια τον έγδαραν ζωντανό,γέμισαν το σώμα του με άχυρο και έστειλαν το πτώμα του μαζί με τα κεφάλια άλλων 85 επαναστατών στην Κωνσταντινούπολη. Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι ο Διονύσιος φιλόσοφος που στα δύσκολα χρονιά της παλιγγενεσίας μας πήρε τα άρματα και πολέμησε τους Τούρκους για να ποτίσει και αυτός μαζί με τους άντρες του το δεντρό της λευτεριάς της φυλή μας.

Πυρήνας Ιωαννίνων