11 Αυγούστου 1996: Η θυσία του Τάσου Ισαάκ

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 - 20:47

11 Αυγούστου 1996: Η θυσία του Τάσου Ισαάκ

Μια μέρα σαν σήμερα, την 11η Αυγούστου 1996, δολοφονήθηκε από τους Τούρκους ο Τάσος Ισαάκ, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης μοτοσυκλετιστών στην Δερύνεια της Αμμοχώστου.

Η πορεία των μελών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών, ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου συμβολικά από την πύλη του Βραδεμβούργου (που κάποτε χώριζε την Δυτική από την Ανατολική Γερμανία με το «Τείχος του Αίσχους») με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια και με σύνθημα «Απελευθέρωση – Η μόνη λύση»!

Στις 10 του μηνός, η μεγάλη πορεία έφτασε στην Κύπρο. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις, με πρωτοβουλία των Κυπρίων πολιτικάντηδων, για να μην πραγματοποιηθεί το τελευταίο μέρος της πορείας προς τα κατεχόμενα. Ωστόσο, οι μοτοσυκλετιστές επέμειναν και συνέχισαν την πορείαν τους. Λίγο αργότερα, άρχισαν να περνούν στην νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, στην Λευκωσία. Στην Δερύνεια, τους περίμεναν Τουρκοκύπριοι κι ένα κοπάδι μανιασμένων Γκρίζων Λύκων, που είχαν μεταφερθεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό από την Τουρκία. Οπλισμένοι με ξύλινα ρόπαλα εφόρμησαν πάνω στους Κυπρίους αγωνιστάς, υπό τα απαθή βλέμματα των «ειρηνευτικών» δυνάμεων, και ακολούθησαν άγριες συμπλοκές. Τότε, ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν συναγωνιστή του, που δεχόταν χτυπήματα από τα αφιονισμένα στίφη της Ασίας, ευρέθη εγκλωβισμένος αγέλης Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι άρχισαν να τον κτυπούν μανιωδώς, μέχρι που τον αποτελείωσαν!

Σήμερα, 16 χρόνια μετά, οι μανιακοί δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ κυκλοφορούν ελεύθεροι. Και η θυσία του Τάσου στο βωμό της λευτεριάς, μένει αδικαίωτη. Χρέος μας είναι να τιμούμε την μνήμη του ήρωος κι όταν έρθει η μεγάλη ώρα να τον δικαιώσουμε, ώστε επιτέλους να αναπαυθεί η ψυχή του!