Τοποθέτηση της «Ελληνικής Αυγής για την Θεσσαλία» υπέρ της Ελληνικής Φέτας

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 - 15:36

Σε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που ετέθη από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Παλάσκα σχετικά με την πρόσφατη ολέθρια υπερψήφιση της συμφωνίας CETA από την Ευρωβουλή και Έλληνες Ευρωβουλευτές, με καταστροφικές συνέπειες για  την ελληνική φέτα, τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Α. Καλούτσας.

Συγκεκριμένα, ο συναγωνιστής ανέφερε ότι διαδίδονται μεγάλες ανακρίβειες προκειμένου να δικαιολογηθεί η υπερψήφιση της συμφωνίας. Είναι απαράδεκτο μία χώρα να παραχωρεί ένα μονοπώλιο στους πολυεθνικούς ομίλους, με το επιχείρημα «ότι υπάρχει ψωμί για όλους».

Αντιθέτως, η φέτα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την ενίσχυση της υπαίθρου και την μείωση της ανεργίας καθώς είναι εφικτή με σοβαρή πολιτική στον κλάδο της κτηνοτροφίας η αύξηση της παραγωγής φέτας από 120.000 τόνους που είναι σήμερα, σε πάνω από 200.000 τόνους, μέσω της παροχής κινήτρων σε νέους και ήδη υπάρχοντες κτηνοτρόφους για την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα την δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Στις αιτιάσεις πως τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η φέτα, είναι παρωχημένα και πως πρέπει να μπούμε στο παιχνίδι της ελεύθερης αγοράς, τόνισε πως δεν υπάρχουν συνθήκες ελεύθερου εμπορίου όταν η ελληνική φέτα γίνεται από 70/30 πρόβειο και γίδινο γάλα με τιμή 0,95 και 0,65 ευρώ/κιλό αντίστοιχα και η υποτιθέμενη καναδέζικη «φέτα» θα γίνεται από αγελαδινό γάλα και σκονόγαλα των 0,20 ευρώ από ζώα ταϊζόμενα με μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Όσο για τις εισαγόμενες φυλές προβάτων (lacomb κλπ.) από τις οποίες ισχυρίζονται ορισμένοι πως προέρχεται η πρώτη ύλη για την φέτα, ανέφερε πως το γάλα αυτών των ζώων τυροκομείται μεν, αλλά για την παραγωγή λευκού τυριού και όχι φέτας. Σημειώνουμε εδώ, πως ο κανονισμός (ΕΚ) 1829/2002 προβλέπει ότι η πρώτη ύλη πρέπει να προέρχεται από προβατίνες και αίγες τοπικών φυλών που έχουν εκτραφεί με παραδοσιακό τρόπο και των οποίων η διατροφή πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στην χλωρίδα που υπάρχει στα βοσκοτόπια των επιλέξιμων περιοχών.

Τέλος, τόνισε πως η απεμπόληση της φέτας από 8 ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατ’ εντολήν των ηγεσιών τους, δεν οφείλεται ούτε σε ανικανότητα ούτε σε ασχετοσύνη. Οφείλεται στις υπόγειες διαδρομές του πολιτικού κόσμου της χώρας και των πολυεθνικών του γάλακτος και ότι η υπόθεση απαιτεί ποινική διερεύνηση εκ μέρους της ελληνικής δικαιοσύνης.