Τοποθέτηση Ελληνικής Αυγής για τον διαχειριστικό έλεγχο στον Δήμο Πειραιώς

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 - 13:24

Τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου στον Πειραιά, Ηλία Κατσαφάδου βάση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης, για το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου στον δήμο Πειραιώς, καθώς και για το θέμα αποζημίωσης του πάρκου στα Καμίνια.

1. Από τις 268 σελίδες της έκθεσης του διαχειριστικού ελέγχου  το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή ζήτησε να γίνει ο έλεγχος για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο 2003-2010 (δηλ δημαρχία Αγραπίδη –Φασούλα). Γιατί αυτή η επιλογή;  Το 2003 ξεκίνησε να λειτουργεί ο Δήμος Πειραιά;

Όταν όλοι μιλούσαν για την  δημαρχιακή θητεία 1991-1998 Στέλιου Λογοθέτη και το δριμύ κατηγορητήριο που είχε απαγγελθεί για υπεξαίρεση χρημάτων, απιστία, παράβαση καθήκοντος  και όλη η δικαστική διαδικασία διήρκεσε 12 χρόνια και έληξε το 2010; Το δικαστήριο ασχολήθηκε με το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης. Το διαχειριστικό; Και όταν μάλιστα είχε ξεκινήσει διαχειριστικός  έλεγχος για την θητεία Λογοθέτη και δεν είχε ολοκληρωθεί;.

Η διαπίστωση (είναι αυτονόητη και εμφανής) ότι ο διαχειριστικός έλεγχος δεν ζητήθηκε με σκοπό την διαφάνεια της διαχείρισης του χρήματος και μάλιστα του δημοσίου χρήματος του Δήμου και την ηθική αποκατάσταση του θεσμού της αυτοδιοίκησης  αλλά για παραταξιακά ξεκαθαρίσματα..

Απορίας άξιο είναι ότι η κάθε δημοτική αρχή παραλαμβάνει τη διαχείριση του Δήμου και δεν ασχολείται με το τι παραλαμβάνει, ούτε πρωτόκολλο παραλαβής –παράδοσης γίνεται και δεν γνωρίζει κανείς τι γίνεται με τα οικονομικά του Δήμου, αλλά όταν τύχει και γίνει διαχειριστικός έλεγχος τότε όλα έρχονται στο φως και όλοι αναρωτιούνται  ωσάν να μη γνωρίζουν για τα πεπραγμένα.

2. Σχετικά με το θέμα της απαίτησης οφειλών από κατοίκους της περιοχής Καμινίων για το πάρκο το οποίο έγινε πριν από αρκετά χρόνια και τους ζητούν χρήματα. Ο Δήμος ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει πάρκο  χωρίς να ρωτήσει τους κατοίκους και χωρίς να ενημερώσει ότι θα πληρώσουν για τον χώρο πρασίνου. Κρατήθηκε στα συρτάρια ένα θέμα τόσα χρόνια για ψηφοθηρικούς λόγους με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι με τόκο στην οφειλή που τους είχε καταλογισθεί.

Το ελεγκτικό συνέδριο, κατόπιν ελέγχου ζήτησε την είσπραξη των οφειλών.

Η πρόταση που κατέθεσα είναι να αναλάβουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι την ευθύνη να ψηφήσουν υπέρ του δίκαιου αιτήματος των δημοτών για απαλλαγή των χρεών και να κληθούν οι 6 βουλευτές της Α Πειραιά στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ να καταθέσουν την άποψή τους, διότι προεκλογικά που ζήτησαν την ψήφο των δημοτών δεν ανέφεραν τίποτε για το συγκεκριμένο θέμα, να αναλάβουν την ευθύνη τους και να δεσμευτούν να εισάγουν τροπολογία στη Βουλή στον υπάρχοντα νόμο για την απαλλαγή των κατοίκων από τις οφειλές που τους έχουν επιβληθεί.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Παράταξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΠΕΙΡΑΙΑ