Τοποθέτηση “Ελληνικής Αυγής για την Θεσσαλία” για το θέμα των Μετεώρων

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017 - 13:28

Τοποθέτηση “Ελληνικής Αυγής για την Θεσσαλία” για το θέμα των Μετεώρων

Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας της 25ης Απρίλιου 2017 συζητήθηκε το υπό έκδοση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επιδιώκει να ορίσει συγκεκριμένους κανόνες όσον αφορά τον Ιερό Χώρο των Μετεώρων. Σημειώνουμε ότι τα Μετέωρα από το 1988 έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συνεπώς διέπεται από την νομοθεσία περί ιερότητος του χώρου (ν. 2351/1995).

Το υπό έκδοση Π.Δ. προωθήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο επ’ αυτού. Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 προβλέπει πως δεν επιτρέπονται συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως πτήσεις drones, ζέπελιν, αερόστατων εκτός εάν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της μοναστικής κοινότητας. Επιπλέον, δεν επιτρέπονται εντός του Ιερού Χώρου ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, το κυνήγι και η κατασκήνωση. Το άρθρο 2 προσδιορίζει τους βράχους με αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπου δεν επιτρέπονται αναρριχητικές δραστηριότητες, ελεύθερη πτώση και σχοινοβασία. Στα άρθρα 3 και 4 αναφέρεται ότι στους υπόλοιπους βράχους επιτρέπονται οι ανωτέρω δραστηριότητες και ότι ο Δήμος Καλαμπάκας με την Ελληνική Ορειβατική Ομοσπονδία θα πρέπει να καταθέσουν κατάλογο με χαρτογραφημένες αναρριχητικές διαδρομές για τους ενδιαφερόμενους. Το άρθρο 5 προβλέπει ότι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός του Ιερού Χώρου με καταστήματα και καντίνες θα πρέπει να μεταφέρουν την δραστηριότητά τους εκτός του Ιερού Χώρου εντός τριετίας.

Μετά από 5 ώρες έντονης συζήτησης όπου οι επαγγελματίες του εναλλακτικού τουρισμού διατύπωσαν τις ενστάσεις τους για το Π.Δ. το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία. Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» διά του περιφερειακού συμβούλου Καλούτσα Αρτέμιου και σε στενή συνεννόηση με την Τ.Ο. Τρικάλων τάχθηκε και αυτή υπέρ του Π.Δ. και διατύπωσε το σκεπτικό της ως εξής: Τα Μετέωρα εδώ και πολλούς αιώνες αποτελούν έναν χώρο θρησκευτικής και μοναστικής ζωής και αυτός είναι ο κυρίαρχος χαρακτήρας του Ιερού Χώρου, κάτι που θα πρέπει να περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο.

Επισήμανε ότι είναι απολύτως λογικό να απαγορεύονται κάποιες δραστηριότητες εντός του Ιερού Χώρου που διαταράσσουν την ηρεμία και την πνευματική ζωή των μοναχών και ότι με καλή θέληση και εφ’ όσον υιοθετηθούν κάποιες λογικές μεταβολές στο Π.Δ. και οι επαγγελματίες του εναλλακτικού τουρισμού μπορούν να μείνουν ικανοποιημένοι. Η παράταξή μας γνωμοδότησε θετικά με την επιφύλαξη του τελικού προσδιορισμού των βράχων όπου θα απαγορεύονται οι αθλητικές δραστηριότητες και της εξασφάλισης των επαγγελματιών εντός του Ιερού Χώρου, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν το επάγγελμά τους έως την συνταξιοδότησή τους.

Σημειώνουμε πως αρνητική γνωμοδότηση έδωσαν οι αριστερές παρατάξεις, ενώ στην είσοδο του κτηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναρχικοί και αριστεριστές είχαν αναρτήσει πανό εναντίον του δήθεν «άβατου» των Μετεώρων.

Καλούτσας Αρτέμιος, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας