Η Ελληνική Αυγή για το Π.Φάληρο καταψηφίζει τον προϋπολογισμό

Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014 - 15:45

Η Ελληνική Αυγή για το Π.Φάληρο καταψηφίζει τον προϋπολογισμό

Η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου και συνακόλουθα του τεχνικού προγράμματος αποτελούν μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέσα σε αυτά τα κείμενα και τους πίνακες των αριθμών αποτυπώνεται ο πολιτικός και κοινωνικός προσανατολισμός και η φιλοσοφία της Δημοτικής αρχής. Είναι μια πολιτική πράξη που αποτυπώνει τη διάθεση και την ικανότητά της να σχεδιάσει -σε δύσκολες συνθήκες- την ανάπτυξη του τόπου, να εξασφαλίσει βασικές υποδομές, να αντιμετωπίσει έκτακτες και μονιμότερες κοινωνικές ανάγκες

Εμείς η Ελληνική Αυγή θα θέλαμε μια δημοτική αρχή που δε θα τρομάζει να ενημερώσει την κοινωνία, για τις περιοριστικές πολιτικές των μνημονιών, που να διαμαρτύρεται για τον ασφυκτικό έλεγχο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ

Θα θέλαμε τα νούμερα του προϋπολογισμού και τα όσα έργα του τεχνικού προγράμματος υιοθετούνται, να προκύπτουν μέσα από δράσεις που κινητοποιούν την κοινωνία, την κάνουν συμμέτοχο στις αποφάσεις, προωθούν τη διαφάνεια και τον έλεγχο στη δημοτική οικονομική διαχείριση

Θα θέλαμε έναν συμμετοχικό προϋπολογισμό με εξασφαλισμένη τη δυνατότητα, οι πολίτες, μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης, συμμετοχής και άμεσης παρέμβασης, να έχουν άποψη και λόγο. Λόγο για τους στόχους, την κατανομή των κονδυλίων και των όποιων δημόσιων επενδύσεων αποφασίζονται, σε τοπικό επίπεδο

Εμείς θα θέλαμε έναν προϋπολογισμό κοινωνικής πολιτικής. Μιας κοινωνικής πολιτικής που στηρίζεται κύρια στους μηχανισμούς του Δήμου και όχι σε άλλους τρίτους. Έναν προϋπολογισμό που ανακουφίζει τις ευάλωτες ομάδες, δεν επιβαρύνει περαιτέρω τον πληθυσμό στις εποχές της κρίσης, δε μεταφέρει τα βάρη στους ήδη παραφορτωμένους ώμους των δημοτών.

Θα θέλαμε έναν προϋπολογισμό που προωθεί την κοινωνική ένταξη, καταπολεμά τη φτώχεια, στηρίζει την εργασία και τις βασικές δομές στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας.

Έναν προϋπολογισμό που δε θα διαχειρίζεται την οικονομική μιζέρια, ούτε να κλείνει το μάτι στην παραπέρα οικονομική αφαίμαξη του λαού και αδιαμαρτύρητα να υποτάσσεται στη μέγγενη της τρόϊκα. Όμως ο προϋπολογισμός που εισηγείστε κινείται δυστυχώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που εμείς επιζητούμε.

Είναι προϋπολογισμός μνημονιακής λογικής. Περιοριστικός, αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός, φοροεισπρακτικός, ανελαστικός. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια φιλόδοξος αλλά κατά τη γνώμη μας ανεδαφικός και ανεφάρμοστος.

Οι εισροές από χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις και έργα, φανερά, παίρνουν την κατιούσα. Στο σκέλος των εξόδων ο προτεινόμενος προϋπολογισμός εναγωνίως μάχεται να εξασφαλίσει τα κονδύλια ανελαστικού χαρακτήρα. Με κόπο εξασφαλίζονται οι δαπάνες για μισθούς και αμοιβές, φόρους, τέλη, καύσιμα,ασφάλιστρα,φύλαξη,φωτισμό, ύδρευση, στοιχειώδεις συντηρήσεις και αναλώσιμα.

Εμείς αυτόν τον προϋπολογισμό δε μπορούμε να τον εγκρίνουμε. Δεν είναι πραγματικός, ούτε συνάδει με τις ανάγκες. Είναι ανελαστικός, αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός.