Η Χρυσή Αυγή στο πλευρό των Ελλήνων κτηνοτρόφων

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 - 14:44

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη και οριακή στιγμή για την ύπαρξη της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο μεγάλη συγκέντρωση από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας όπου την «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, Καλούτσας Αρτέμιος.

Αφορμή της συγκέντρωσης αυτής στάθηκε κυρίως η κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα λόγω των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών και της ανυπαρξίας ελέγχων από τον ΕΛΟΓΑΚ. Συγκεκριμένα, η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα έπεσε στα 80 λεπτά από 1 ευρώ που είχε πριν 2 χρόνια και στο γίδινο στα 50 λεπτά από 60 – 65 λεπτά.

Στην Βόρεια Ελλάδα οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες και αναμένεται να πέσουν ακόμη περισσότερο εάν δεν ληφθούν μέτρα από την πολιτεία. Οι εισαγωγές γίνονται κυρίως από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που εν συνεχεία εκβιάζουν τους κτηνοτρόφους υπό την απειλή της μη παραλαβής του γάλακτος. Στην τακτική αυτή έχουν προσχωρήσει και τυροκόμοι με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ύπαρξη της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα, με τους κτηνοτρόφους να αναγκάζονται να πουλήσουν ή να σφάξουν τα ζώα τους εάν δεν επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων στράφηκαν κυρίως εναντίον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου που εμποδίζει τους ελέγχους στην φέτα και δεν εγκρίνει την Διεπαγγελματική Φέτας γιατί θέλει να την ελέγχει με δικούς του ανθρώπους. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να εκμεταλλευθούν πολιτικά την κατάσταση, ακούστηκαν πολλές φωνές από τους κτηνοτρόφους, ακόμη και πρώην συνδικαλιστών του κόμματος, εναντίον της ΝΔ για την υπερψήφιση της CETA από τους ευρωβουλευτές της αλλά και για την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος που ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Στην συγκέντρωση που είχε μεγάλο παλμό και συμμετείχαν πολλοί κτηνοτρόφοι ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από περιφερειάρχες, βουλευτές, πανεπιστημιακούς καθηγητές και άλλους και η Ομοσπονδία κατέληξε στην έγκριση ψηφίσματος με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως:

Ισοζύγιο γάλακτος για όλα τα προϊόντα, ΠΟΠ και μη, προσλήψεις προσωπικού για την διενέργεια ελέγχων, άμεση έγκριση από το ΥΠΑΑΤ της Διεπαγγελματικής Φέτας, ανεξαρτητοποίηση του ΕΛΟΓΑΚ με συμμετοχή στο Δ.Σ. κτηνοτρόφων και τυροκόμων και όχι δημοσίων υπαλλήλων, πρόστιμα επί του τζίρου για όσους παραβιάζουν την νομοθεσία στα ΠΟΠ προϊόντα και κλείσιμο της επιχείρησης σε περίπτωση υποτροπής, προσφυγή στον εισαγγελέα μετά από διαβούλευση με νομικούς για τις εισαγωγές κ.α.

Η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» βρίσκεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων στον αγώνα τους για επιβίωση και αξιοπρεπές εισόδημα διότι πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας. Όλες οι κυβερνήσεις και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδείξει διαχρονικά πως αδιαφορούν για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και με τα νομοθετήματα που περνούν αποδεικνύουν πως ενδιαφέρονται μόνον για την μεγιστοποίηση των κερδών των εγχώριων βιομηχανιών και των πανίσχυρων καρτέλ γάλακτος του εξωτερικού, αδιαφορώντας εάν με αυτό τον τρόπο καταστρέφουν δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς.

Ειδικότερα, ο κλάδος της φέτας είναι από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας, ο ετήσιος τζίρος υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ και εάν υπήρχε σοβαρός σχεδιασμός, κίνητρα και ενδιαφέρον εκ μέρους της πολιτείας θα μπορούσε να ξεπεράσει και το 1 δισ. σε μερικά μόλις χρόνια.

Καλούτσας Αρτέμιος
Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας